Sykdomsepidemi har tømt apotekene for antibiotika

En lungebetennelseepidemi har feid over Norge de siste månedene, og landets apoteker har gått tomme for antibiotika. – Vi er bekymret, sier Statens legemiddelverk.

Pasient Cilja Steen saman med lege Arne Bjørnetun i Naustdal.

Pasient Cilja Steen saman med lege Arne Bjørnetun i Naustdal tidligere i høst. Hun gikk lenge med hoste uten å vite hvorfor. (Arkivfoto)

Foto: Arne Stubhaug / NRK

Forbruket av antibiotikaet erytromicyn er mangedoblet i Norge de siste månedene, og nå er det ikke mer igjen. Det skriver nettstedet dagensmedisin.no.

Årsaken er at en lungebetennelseepidemi forårsaket av bakterien mykoplasma har feid over landet de siste månedene, og personer over hele Norge er rammet av en intens tørrhoste.

– Norske leger har skrevet ut så mye erytromicyn at forsyningene har tatt slutt. Det er første gang vi ser en så stor økning i medisinbruken, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til NRK.

– Bekymret

Ifølge Folkehelseinstituttet er det påvist mykoplasma-lungebetennelse imellom 10 og 20 prosent av prøver mottatt ved laboratorium på Østlandet, Midt-Norge og Nord-Norge. På Sør- og Vestlandet er det påvist i opptil 25 prosent av prøvene.

– Vi er bekymret for situasjonen. Foreløpig har vi erstatningsmedisiner, men vi frykter at disse også vil ta slutt, sier Madsen.

Legemiddelgrossistene jobber med å skaffe medisiner fra utlandet, men ifølge Madsen vil det ikke bli mer antibiotika i hyllene før i mars eller april.

– Det finnes flere andre legemidler som kan behandle mykoplasmabakterien, men flere grupper trenger denne typen antibiotika. Noen tåler for eksempel ikke penicillin, sier Madsen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video 24c625fb-e8c0-443f-b3e4-4a5cfeed016c.png

TV-sak: Rekordmange har fått lungebetennelse i høst.

Overrasket over salget

Avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk

Steinar Madsen i Legemiddelverket er bekymret over mangelen på medisin. (Arkivfoto)

Foto: ARKIVFOTO: NRK

Norske leger er varslet om situasjonen, men Madsen mener det skaper problemer for alle parter.

– Noen leger har ikke fått det med seg, og skriver ut resepter. Det skaper problemer og merarbeid på apotekene, sier fagdirektøren.

Han er overrasket over salget.

– Det er mye høyere enn forventet, og det vil ta tid å produsere nytt, sier Madsen.