NRK Meny
Normal

Åpningsshow til 14 millioner kroner

Franske gateshow, konserter og fyrverkeri er noe av innholdet i åpningsseremonien til kulturåret Stavanger2008. Planene ble lagt frem torsdag.

Fyrverkeri
Foto: Fjeldstad, Knut / Scanpix

Det hele starter fredag 11.januar ute i kommunene i Rogaland. Dagen etter kommer alle kommunene til Stavanger for å delta i åpningseremonien. Den offisielle åpningen skal foregå i Stavanger konserthus fra kl. 12 med nyskrevet fanfare og nyskrevet duett av komponisten Gisle Kverndokk. Det er Eir Inderhaug og Vibeke Kristensen som skal synge duetten. Kongeparet er invitert til åpningen.

Folkefest

Men det er ute i gatene og i Vågen den store folkefesten skal foregå. Og høydepunktet ifølge ledelsen i Stavanger2008.

- Dere vil få se noe Norge aldri har sett før. Det er folket som er stjernene denne dagen, det blir spektakulært og overraskende, sier direktør for Stavanger2008, Mary Miller.

Kommunene skal bidra med det de har forberedt til åpningsdagen med særlig vekt på barn og unge. Sammen skal de danne en parade som skal gå gjennom gatene i Stavanger. Kommunene har fått tildelt fire tema som de skal lage sine bidrag utifra. Sandnes og Jæren har fått temaet lys, Stavanger og Dalane ord, Nord-Rogaland og Sola rytme, lyd og musikalske toner og Randaberg og Ryfylke har fått temaet natur.

The Company Malabar i Praha i 2006

La compagnie Malabar i Praha i 2006. Kompaniet kommer til åpningsseremonien i Stavanger.

Foto: The Company Malabar

Fransk

Det som koster penger er åpningsforestillingen eller forestillingene som det franske selskapet Créations & Productions Management International hyret inn for å lage. De kommer med 100 artister fra forskjellige kompanier som skal lage fem gateshow fra Breiavatnet ned til Hall Toll. Blant annet skal det være med en gigantisk gresshoppe.

Fra forestillingen "Voyage des Aquarêves"

Fra forestillingen 'Voyage des Aquarêves' til La compagnie Malabar.

Foto: The Company Malabar

Skal oppleve noe nytt

Publikum skal ledes gjennom gjennom forestillingene og ned til Vågen ved hjelp av tonene til et israelsk orkester. Gateshowene og paraden starter kl.16 og skal vare mellom tre og fire timer. I Vågen blir det et stort fyrverkeri kl. 20.00.

Den store konserten i Vågen som det tidligere var planer om blir det ikke noe av. Istedenfor skal det fra kl. 21 være konserter på alle byens scener. De skal invitere artister til å opptre, og det gjelder alt fra revy, til rock og kammermusikk.

- Den europeiske kulturhovedstaden skal gi folk nye opplevelser. Den skal ikke brukes til å grave frem gamle helter, sier direktør for Stavanger2008 Mary Miller.