Storstilt åpning av «superbiblioteket»

Ansatte, musikere, politikere og skuelystne var på plass for å feire åpningen av Norges første opplevelsesbibliotek, på Sølvberget i Stavanger. Nå skal publikum møtes med begivenheter, mat og debatt.

Åpning av nytt bibliotek i Stavanger

Mange møtte opp for å sjekke ut den åpninga av det som blir kalt framtidas bibliotek.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Åpna nytt bibliotek i Stavanger

Christine Sagen Helgø talte på åpningsdagen.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Det har blitt helt fantastisk. Nå er biblioteket mye mer åpent for publikum, sier Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø.

Hun sto for den offisielle åpninga av biblioteket i dag. Ombygginga har kosta 25 millioner kroner, en sum ordføreren kan stå inne for.

– Dette er en god dag for Stavanger. Biblioteket blir helt klart et pusterom i byen og for hele regionen. Det blir en digital møteplass der folk slipper unna kjøpepresset.

(Saken fortsetter under videoen)

Created by InfoDispatcher

SE VIDEO: Slik var åpningen av Stavangers nye bibliotek.

– Når ut til flere

Flere storbybibliotek tar fysiske grep for å lokke framtidas publikum. I tillegg til Stavanger, skal også Oslo få sitt eget opplevelsesbibliotek. Målet er å lokke et større publikum, i en hverdag der stadig færre låner bøker.

– Med et opplevelsesbibliotek tilpasser du en ny hverdag og et mer moderne bibliotek, som når ut til langt flere, sier hun.

Besøkstallet fikk iallfall en kraftig oppsving på åpningsdagen. Mange skuelystne ville innom å se hvordan det har blitt.

– Folk strømmer til. Det er helt fantastisk å se lokala i bruk og høre folks reaksjoner, for alle sier «wow», sier Marit Egaas, som er bibliotek- og kulturhussjef i Stavanger.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Åpner nytt opplevelsesbibliotek

Ombygginga har holdt på i to år, og endelig kom dagen Marit Egaas har venta på.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– En form for shoppe-bibliotek

Den nye avdelingen har spesialdesignede sittemøbler og såkalte bokøyer i lyst tre. Knallrød servicedesk, tv-skjermer med nyheter, ipadhyller, kafé, debatt- og utstillingslokaler. Men tradisjonelle bokhyller er det nesten ingen av.

– Vi har laga en form for shoppe-bibliotek, som bryter med det vanlige utlånsbiblioteket. Folk jeg har snakka med tror også dette vil bli veldig populært, sier Egaas.

(Saken fortsetter under videoen)

Det var fulle hus da det nye biblioteket i kulturhuset Sølvberget åpnet i dag.

SE VIDEO: Mange møtte opp for å oppleve Stavangers nye bibliotek.

Også ordføreren tror tilbudet vil bli hyppig brukt, og tror det er særlig viktig å lokke unge og innvandrere.

– Vi må lære barn og unge til å bruke biblioteket. Her får de god tilgang på informasjon, samtidig som de kan gjøre lekser. Det er også et viktig tilskudd for det internasjonale miljøet vårt, sier hun.

Åpning av nytt bibliotek i Stavanger

Det har også kommet på plass en egen barnekrok for de yngste.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK