NRK Meny
Normal

Åpner for kommunale asylmottak i Stavanger

Stavanger Arbeiderparti mener kommunen burde vurdere å drive asylmottak på egenhånd. Flere partier leker med tanken.

Dag Mossige

Dag Mossige ønsker at kommunen får en bit av asylmottakskaken.

Foto: Eirin Margrethe Fidje / NRK

– Vi mener asylmottak hovedsaklig skal være offentlig drevne, eller av ideelle aktører, sier kommunalråd Dag Mossige (Ap).

Han stiller spørsmålet om hvorfor ikke Stavanger kan drive, eller i hvert fall søke om å drive, når de kan i Sola. Mandag luftet han forslaget for rådmannen.

Kan få støtte

Om det viser seg at ting ligger til rette for å drive asylmottak i Stavanger kommune, kan det se ut til at forslaget vil få flertall. Flere av partiene åpner, i utgangspunktet, for kommunal drift. I mandagens radiodebatt, mellom Atle Simonsen (FrP) og Eirik Faret Sakariassen (SV), uttalte førstnevnte at han synes både private og offentlig kan drive mottak.

Samtidig sier Simonsen at han ikke er overbevist. Han mener kommunen ikke har noe erfaring med å drive mottak.

– Vi burde ikke gjøre det, med mindre vi mener vi kan gjøre det bedre. Jeg mener kommunen burde konsentrere seg om å gjøre de skal gjøre fra før og ting de ikke gjør godt nok, fremfor å begynne med nye ting, sier han.

Atle Simonsen

Atle Simonsen er for konkurranse, men setter spørsmålstegn ved kommunens erfaring.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Jan Erik Søndeland sitter i bystyret for Stavanger Venstre. Han synes det er fint at Ap tar opp saken.

– Det var et akutt behov som meldte seg da man trengte å få på plass disse mottakene. I det tilfelle var det veldig greit at de private kunne trå til og hjelpe oss. Samtidig er det ikke gitt at det skal være sånn for alltid, sier han.

Jan Erik Søndeland

Jan Erik Søndeland liker tanken på kommunal drift.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Også John Petter Hernes, kommunalråd i Høyre, åpner for forslaget. Han deler Søndelands syn på jobben de private har gjort og forklarer at de vil se på kommunal drift, som et alternativ, hvis det er snakk om permanente løsninger.

John Petter Hernes

John Petter Hernes er enig i at kommunen burde få muligheten til å drive mottak.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Til gode for kommunen

Mossige mener det virker hensiktsmessig at kommunen burde få sin bit av kaken.

– I en presset økonomisk situasjon, med sviktende skatteinntekter, virker det hensiktsmessig at den profitten som tilkommer private selskaper fra statlige midler, i stedet kommer Stavanger kommune til gode, sier han.

Prematurt av SV

På mandag skrev Stavanger Aftenblad at Eirik Faret Sakariassen (SV) foreslår, med støtte fra partiets nestleder, Snorre Valen, totalt utbytteforbud på drift av asylmottak. Mossige mener forslaget kommer litt for tidlig.

– Parallellen som blir dratt er til utbytte på privatskoler. Problemet er at vi ikke har et stort offentlig mottaksapparat akkurat nå, sier han.

Ap-politikeren er redd for at det offentlige ikke klarer å fylle tomrommet raskt nok, hvis profittmuligheten fjernes nå.

Om kommunal drift er realistisk eller ikke, er for tidlig å konkludere med. Det er noe som vil bli sett nærmere på, før et konkret forslag eventuelt fremmes.