Hopp til innhold

Flere politikere åpner for å leie

Flere sentrale politikere i Stavanger åpner nå for å leie privat eiendom i stedet for å ekspropriere og eie.

Friområdeprosjektet

En hytte rives på Boganes fordi kommunen har ønsket eiendomsrett til eiendommen i forbindelse med friområdeprosjektet.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

– Hvis dette er noe grunneiere ønsker og det samtidig kan sikre oss områder til den bruken som er viktig for samfunnet, kan leie være en like god ordning som å erverve eiendommer gjennom kjøp, sier gruppeleder for Høyre, John Peter Hernes.

Leder for Stavanger Høyre, Odd Jo Forsell, går enda lenger:– Vi må se mer på leiemuligheten. Jeg mener også at det nasjonale regelverket for erstatningsbeløp må revideres slik at vi kan få høyere erstatningsbeløp på disse tingene, sier Forsell.

John Peter Hernes

Gruppeleder for Høyre, John Peter Hernes.

Foto: Anders Fehn / NRK

Enerådende

Stadig flere politikere tar nå til orde for at kommunen i større grad kan leie eiendom av grunneiere fremfor å eie. Kravet om å erverve eller eie friområdene har nærmest vært enerådende over mange år i Stavanger kommune.

Signalene som nå kommer fra Høyres gruppeleder John Peter Hernes og leder av Stavanger Høyre, Odd Jo Forsell, deles også av andre politikere. Fra før har både Senterpartiet og Fremskrittspartiet kjempet mot ekspropriasjon og erverv av eiendommer i forbindelse med friområdeprosjektet.

Revisjonen

Prinsippet om å eie eller leie er også noe Rogaland revisjon har vært opptatt av i sin undersøkelse av friområdeprosjektet.

– Jeg vil ikke i min rolle forskuttere noe eller ha noen formening om spørsmålet, men jeg tror det ville vært greit å diskutere alle sider ved dette, sier direktør i Rogaland revisjon, Cecil Aarrestad.

Revisjonsrapporten om friområdeprosjektet slår blant annet fast at det ble lagt frem en altfor ensidig og unyansert innstilling fra administrasjonen om eie eller leie-spørsmålet da saken ble diskuterte for sju år siden i formannskapet.

– Unyansert

I rapporten heter det i hovedavsnittet under «Prinsipper – samfunnsmessige behov vs enkeltindividet og privat eiendomsrett» – om formannskapets behandling av spørsmålet:

«Saken er etter vår vurdering en ensidig opplisting av fordeler med å eie og ulemper med å leie. Når man tar opp en slik sak til prinsipiell vurdering, ville man kanskje forventet en mer nyansert tilnærming, bl.a. ved at man også drøftet de problematiske sidene ved å gripe inn i den private eiendomsretten.»

Per A. Thorbjørnsen

Gruppeleder for Venstre, Per A. Thorbjørnsen.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Tok opp spørsmålet i 2007

Den formuleringen har gruppeleder i Venstre Per A Thorbjørnsen, merket seg. Det var han som reiste problemstillingen i formannskapets møte.

– Vi tok opp dette spørsmålet i 2007. Den gang var svaret et kontant nei fra administrasjonen og et stort politisk flertall støttet rådmannen. Jeg er glad for at dette står i rapporten, og det gir bud om at leiemuligheten ikke er død, sier Thorbjørnsen.

Forventet

– Det er en sak hvor en kunne forventet at en hadde drøftet alle de prinsipielle sakene og alle de prinsipielle sidene av forholdet eie eller leie, sier Cecil Aarrestad i Rogaland revisjon.

Den delen av rapporten har også flere politikere merket seg. I går sa gruppeleder for Senterpartiet i Stavanger, Bjarne Kvadsheim, at han ikke kan huske et eneste tilfelle hvor eiendomsretten har veid tyngst i saker hvor erverv eller ekspropriasjon av privat eiendom er vedtatt i Stavanger.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Turveier Hundvåg

Turveiområde på Hundvåg.

Eie

– Flertallet har hele tiden sagt at man ønsker å eie, sier Kvadsheim.

Kommunens behov for å eie har vært bakgrunnen for de fleste konflikter med grunneierne i Stavanger.

Et stort flertall av grunneierne har vært enig i målet med friområdeprosjektet, viser en undersøkelse NRK har foretatt blant over 60 tilfeldig valgte grunneiere som har vært berørt av friområdeprosjektet.

Politikere

Det man i første rekke har reagert på og vært negativ til, er prisen grunneierne er tilbudt og dialogen med kommunen under prosessen.

– Vi har gjort en undersøkelse i forhold de sakene som har vært. Den videre debatten må skje i de rette politiske fora og det er spørsmål som politikerne må ta stilling til, sier Aarrestad.

Styrke

I Rogaland revisjon sin rapport slås det fast at Stavanger kommune har gjennomført prosessene på en formell og juridisk korrekt måte. Men samtidig anbefaler revisjonen kommunen å vurdere om det er behov for å styrke begrunnelsen for at tiltaket er "mer til gagn enn til skade", og også vurdere om det er grunnlag for en politisk gjennomgang av de rettslige prinsippene for fastsettelse av ekspropriasjonserstatninger.

Revisjonen skriver:

«Hvis kommunen hadde gått inn på leieavtaler eller erstattet for eksempel ut fra utjevnet strøkspris, om dette er mulig, ville neppe påstandene om urett og forskjellsbehandling blitt fremmet med slik tyngde.»