Hopp til innhold

– Politikerne sitter med nesa nedi twitter'n under bystyremøtene

Politikerne må konsentrere seg om sakene, ikke Facebook og Twitter, mener Olav T. Laake (Ap) i Stavanger. Han vil ha kjøreregler for hvordan sosiale medier brukes under politiske møter. Også Tromsø kan få det samme, mens stortingspolitikerne henvises til sunn fornuft.

Stavanger-politikere om twitring i bystyret

VIDEO: Olav T. Laake (Ap), Tina Bru (H), Truls Drageset Dydland (Rødt), Eirik Faret Sakariassen (SV) og Christine Sagen Helgø (H) om tvitring og annen aktivitet på sosiale medier under bystyremøtene i Stavanger.

– Når du sitter i bystyret, er du plassert der for å være talsmann eller -kvinne for byens borgere. Du skal bruke tiden din på å konsentrere deg om sakene, og ikke drive med andre ting, sier Olav T. Laake til NRK.

Under mandagens bystyre i Stavanger tok han til orde for regulering av politikernes bruk av sosiale medier som Facebook og twitter under politiske møter. Saken skapte debatt – selvsagt også på sosiale medier.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Twitter-meldinger fra bystyret i Stavanger

Laakes utspill førte til umiddelbare reaksjoner blant stavangerpolitikerne på Twitter.

Foto: twitter.com

Tirsdag morgen fortsatte debatten i NRK Rogalands morgensending. Tina Bru (H), en av de ivrigste tvitrerne blant byens politikere, er uenig med Laake.

– Er det noe bedre å gå ut av salen?

– Jeg mener ikke at det er respektløst. Under møtene er det en god debatt på twitter. Hvis det hadde vært usaklig, og ingen snakket om politiske ting, hadde det vært én ting. Vi trenger ikke regler for dette, sier hun.

Tina Bru (H) og Olav T. Laake (Ap)

Tina Bru og Olav T. Laake i NRK Rogalands radiostudio.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Det blir det samme som å si at det er forbudt å ha aviser i bystyret. Eller er det noe bedre å gå ut av salen og hente seg mat, eller snakke med folk på gangen? spør hun.

Laake, som et stykke på vei får støtte av stavangerordfører Christine Sagen Helgø (H), vil ha «en viss styring» på hvordan de sosiale mediene benyttes under de politiske møtene.

– Jeg vil at dette skal diskuteres med ordføreren og gruppelederne. Hvis det skal tillates, må det være en viss styring på det, ellers blir det slik at folk sitter med nesa nedi twitter'n og kjadrer med mer eller mindre uengasjerte venner og andre, sier Laake.

– Bør la være under innlegg

– Akkurat når folk holder innlegg synes jeg vi skal være oppmerksomme. Det skulle bare mangler, mener Sagen Helgø.

Saken, som også omtales i både Rogalands Avis og Stavanger Aftenblad tirsdag, er ikke unik for Stavanger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mobiltelefon

Olav T. Laake (Ap) sin mobiltelefon. Han kan ringe med den, og det er han godt fornøyd med.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

I flere andre store norske byer har bruk av sosiale medier-bruk under møter blitt diskutert, men de fleste ser så langt at den positive effekten overgår de negative sidene. Det gjelder både i Bergen, Trondheim og Oslo.

– Vi har gitt beskjed om å dempe tastingen

Som i Stavanger vil imidlertid Tromsø-ordføreren nå diskutere tvitringen i bystyret. Jens Johan Hjort (H) sier til NRK at han siden i høst har registrert til dels utstrakt bruk av sosiale medier under møtene. Nå vil han ta saken opp i Forretningsutvalget.

På Stortinget mener presidentskapet at et regelverk er umulig.

– Stortinget har skaffet iPad til samtlige representanter, og det er umulig å vite hva de holder på med. Mitt inntrykk er at de fleste er flinke til å ikke ha en for høy aktivitet, sier første visepresident Øyvind Korsberg (Frp).

– Men statsrådene kan av og til kan bli litt for aktive. De er ofte i salen i mange timer, og det har hendt at vi har måttet gi beskjed til noen om å dempe tastingen, og følge med på det som skjer i salen.

– Representantene må bruke sunn fornuft, sier Korsberg.

– Det kan gjødsle demokratiet

Smarttelefon

Tina Bru (H) sin iPhone. Hun bruker den ofte til sosiale medier.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Cecilie Staude, høyskolelektor ved Institutt for markedsføring på BI og ivrig tvitrer, støtter Tina Bru i Stavanger.

– Sosiale medier kan gjødsle demokratiet, og vil bli mer og mer viktig for politikere. Det er et supplement til den direkte kontakten med publikum, og folk blir opplyst.

– Men det er som å lære å svømme – det tar tid å lære seg å bruke verktøyet på rette måten. Mange politikere er på sosiale medier, men bruker det for lite. De er ikke i dialog med publikum, men driver med enveiskommunikasjon, sier hun.