Hopp til innhold

Ap overtar ordførerkjedet i Eigersund

Odd Stangeland blir ny ordfører i Eigersund. Samarbeidet med Høyre fortsetter i fire nye år. Leif Erik Egaas bytter til varaordførerstol.

Odd Stangeland og Leif Erik Egaas

Odd Stangeland (Ap) fikk prøvesitte ordførerstilen til Leif Erik Egaas (H) i dag. Han overtar ordførerkjedet den 12. oktober.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Valglogo

– Jeg har sommerfugler i magen, og kan nesten ikke vente med å begynne, sier Odd Stangeland (Ap).

I går var han rektor og Aps ordførerkandidat i Eigersund. I dag ble det klart at han er påtroppende ordfører i «okka by». Arbeiderpartiet og Høyre skal regjere sammen i Eigersund i fire nye år.

– Vi ville videreføre den plattformen vi har bygget de siste fire årene. Utgangspunktet var litt annerledes etter dette valget, og derfor har vi brukt tiden godt. Vi er veldig glade for at vi klarte å gå i stand en avtale, sier Stangeland.

Har laget huskelapp for videre styring

Maktfordelingen har endret seg fra forrige valg. Nå mister Høyre to mandater og havner på seks, mens Ap vinner to og får til sammen 10 av de totalt 31 plassene i kommunestyret.

Den nåværende Høyreordføreren Leif Erik Egaas blir nå varaordfører, og er fornøyd med den nye avtalen.

– Med det valgresultatet synes jeg vi har kommet godt ut av samarbeidsavtalen. Vi har laget et samarbeidsdokument som skal være en huskelapp de neste fire årene. Der står det at vi skal ha god sykehjemsdekning, utvikle sentrum, få på plass en transportplan, levere gode tjenester og ikke ha høye kommunale avgifter, sier Egaas.

Lover mer offentlig diskusjon

Fire år med Ap og Høyre-samarbeid har ført til lite diskusjon i kommunestyret. Nå har samarbeidspartnerne lovet å gjøre noe med dette.

– Vi ønsker å utfordre oss selv og de andre politiske partiene til å ta mer av debatten i kommunestyret. Mindre skal være avgjort på forhånd slik at vi kan vise hvor vi er forskjellige. Samtidig må vi også ha et politisk system som klarer å samle seg bredest mulig i de viktigste sakene, sier Stangeland, som altså blir ny ordfører i Eigersund, den 12 oktober.

Leif Erik Egaas (H) og Odd Stangeland (Ap) ble utfordret på om det spiller noen rolle hvem av dem som blir ordfører, siden de har samarbeidet i fire år.

ARKIVVIDEO (02.09.2015): Se ordførerduellen mellom Stangeland og Egaas.