Hopp til innhold

Arbeiderpartiet ute av forhandlingene i Stavanger

– Høyre er ikke rause nok. Det de viste under Sevland har ikke vært til stede i forhandlingene etter valget, sier Cecilie Bjelland (Ap). Nå har partiet brutt forhandlingene med Høyre i Stavanger.

Bjelland på pressekonferanse

Ap inviterte onsdag til pressekonferanse for å informera om brot i forhandlingane om makta i Stavanger kommune. Frå venstre Arnt H. Steinbakk, Cecilie Bjelland og Ståle Johan Knutsen.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

I formiddag brøt forhandlingene Høyre og sentrumspartiene var i med Arbeiderpartiet. Aps ordførerkandidat, Cecilie Bjelland, legger hele skylden på Høyre og Christine Sagen Helgø.


– Vi opplever det som om dette aldri var en invitasjon til et reelt samarbeid. Det er et Høyre vi ikke kjenner igjen, og det forundrer oss at det gjennom hele prosessen har kommet svært lite fordelaktige lekkasjer, sa Bjelland under en pressekonferanse i dag.

– Mener du at Høyre har vært arrogante i forhandlingene?

– Man skal være varsom med ordet arrogant, men det er et spesielt og negativt utgangspunkt når Høyre begynner med å fortelle om det vi ikke kan oppnå, svarer Bjelland.

Med Ap ute av forhandlingene i Stavanger, må Høyre og sentrumspartiene i byen gå i forhandlinger med Frp for å få flertall.

Skuffet Sagen Helgø


Det har ikke lykkes NRK å komme i kontakt med Christine Sagen Helgø i ettermiddag. I følge Rogalands avis er hun skuffet over Aps beslutning.

Sagen Helgø mener Arbeiderpartiet fikk et bedre tilbud enn for fire år siden, men det er ikke Bjelland enig i.

I følge Bjelland ble partiet presentert et tilbud som omfattet en utvalgsleder, to vareledere og en leder for et bydelsutvalg, noe som senere ble økt til tre varaledere og to bydelsutvalgsledere.

– Det var viktig for oss å se på felles saker vi kunne enes om. Det ble ikke avvist av flere partier, men vi opplevde at kun Høyre var klare på at det var uaktuelt, sier Bjelland.

I samtaler med Frp


Sagen Helgø bekrefter også overfor Rogalands avis at flertallet har startet samtaler med Fremskrittspartiet. Men kilder i Frp sier det skal svært mye til for å inngå en forpliktende avtale med flertallskoalisjonen.

Det betyr at den store enighetskulturen i Stavanger er brutt, med to store opposisjonspartier som til sammen fikk over 40 % av stemmene.

– Jeg tror vi får et spennende politisk landskap med mange åpne diskusjoner om viktige temaer. Vi er kjent for å kunne samarbeide om de store sakene. Jeg håper vi kan fortsette med det, til tross for et markant skifte i Høyre med ordfører i løpet av perioden, sier Cecilie Bjelland.