NRK Meny
Normal

Ap-topper vil vrake kongefamilien

Stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet fremmer, for første gang i historien, et forslag om å innføre republikk i Norge.

Kongefamilien på slottsbalkongen 17. mai 2011

Kongefamilien på slottsbalkongen 17. mai i fjor. Kvartetten i Ap mener familien ikke har den samme funksjonen som den hadde før.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

– Jeg mener at hvis ikke Stortinget som er valgt av folket skal diskutere et så prinsipielt som som hvilken styreform vi skal ha i Norge i fremtiden, så er det noe som er galt. Befolkningen må være med i en debatt om hvordan Norge skal styres best, sier stortingsrepresentant Eirin Sund (Ap) til NRK.

Eirin Sund, Ap

Eirin Sund (Ap).

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix
Stortingsrepresentant Truls Wickholm (Ap).

Truls Wickholm (Ap).

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Sv har mange ganger tidligere fremmet forslaget om å endre grunnloven og innføre republikk i Norge. I år får de for første gang støtte fra Arbeiderpartiet, skriver Tv2.no.

– Vi er blitt så satt i tradisjonene våre at alle kjøper Se og Hør med bilder av kongefamilien og synes alt er så hyggelig. Man glemmer at dette handler om hvordan landet styres, hvem som er statsoverhode og hvem som har rett til å representere Norge i FN og andre internasjonale forum, sier Arbeiderpartiets Truls Wickholm til nettavisen.

Ber om å utrede om statsoverhode

Det er Eirin Sund fra Rogaland, Jette F. Christensen fra Egersund, som representerer Hordaland, og Truls Wickholm og Marianne Marthinsen fra Oslo, som fremmer forslaget.

De ber om at det utredes hva slags type statsoverhode Norge skal ha, samt hvor mye politisk makt statsoverhodet skal ha. De ber også om at det utredes hvordan statsoverhodet skal velges, hvor lang periode statsoverhodet skal sitte og andre forhold.

– Det har blitt fremmet slike forslag før som jeg ikke synes har vært gode. De har handlet om at kongen skal ut av slottet, og ferdig med det. Dette er et forslag som bygger på at en er prinsippielt for republikk, men forslaget vil også se på forskjellige former for republikk, og se hva som passer for Norge. Bakgrunnen er at en ønsker en prinsippiell diskusjon om hvordan Norge skal styresm, sier Sund.

– Vi har en fantastisk fin konge

Det trengs 2/3 flertall i to separate Stortinget for å endre grunnloven, slik dette forslaget vil kreve.

– Jeg synes at vi har en utrolig flott kongefamilie og en fantastisk fin konge, men samtidig er jeg veldig opptatt av at landet skal styres av folk som er valgt. Norge er et moderne demokrati, vi er tuftet på at det er folket som skal bestemme hvem som skal sitte i styrende stillinger, og da mener jeg og andre med meg, at det er på tide å se på om monarkiet er noe vi ønsker å ha i et moderne demokrati, sier Sund.