NRK Meny
Normal

Ap skolevalgsvinner i Rogaland, men Høyre nærmer seg

Nok en seier i skolevalget til Arbeiderpartiet, men partiet går nesten fem prosentpoeng tilbake fra valget i 2015.

ap skolevalg

God stemning på AUFs valgvake da resultatene fra skolevalget ble presentert.

Foto: Kjersti Hetland

Resultatet fra skolevalget bekrefter at Arbeiderpartiet er valgvinner igjen, men partiet går tilbake fra 28,2 prosent i 2015 til 23,6 prosent i år.

– Vi er veldig fornøyd. Dette er andre gangen at partiet vinner valget i Rogaland. Resultatet viser at vi har hatt en kraftig fremgang siden 2013 og ungdom ikke er fornøyd med den sittende regjeringen, sier AUF-leder i Rogaland, Martin Dirdal Bjørnson.

– Hva betyr dette resultatet?

– Vi har lyst på en ny regjering som satser på ungdom og tar oss på alvor. Vi ser at ungdommen er enige med oss, og derfor må vi ha en Ap-regjering, svarer Dirdal Bjørnson.

LES OGSÅ: Slik er de nasjonale resultatene

Fornøyd

Høyre er det nest største partiet, og går frem 0,5 prosentpoeng til 19,7 prosent. Det gleder Høyres ungdomskandidat i Rogaland, Aleksander Stokkebø.

– Vi klarer å befeste og forsterke vår posisjon. Vi vinner en rekke viktige skoler, blant annet Stavanger Offshore tekniske skole, St. Svithun, sier Stokkebø.

Ved skolevalget i 2013 hadde Høyre 30,4 prosent av stemmene, mens Ap kun fikk 18,4 prosent.

– Vi styrer landet og har gjennomført viktige saker som fraværsgrensen. Det har vært viktig for å få ned frafallet, men er nødvendigvis ikke like populært, forklarer han.

Frp tilbake – småpartiene går frem

Fremskrittspartiet opplevde en stor nedgang på 4,7 prosentpoeng til 10,7 prosent. Venstre, MDG og SV gjorde derimot alle sterke valg. Leder i unge Venstre, Malin Sviland, jubler over valgresultatet.

– Vi gjennomfører det sterkeste resultatet på over 15 år. Det er gøy! Ungdommen får med seg de gode løsningene vi ønsker innen skole, arbeidsliv og klima, mener Sviland.

Venstre endte på 7,8 prosent og er med det det fjerde største partiet i skolevalget i Rogaland.

– Selv om skolevalget ikke sammenhenger med stortingsvalget, så kan det vise noen tendenser. Dette vil gi oss ekstra krefter i innspurten.

Mer enn 30 videregående skoler i Rogaland har deltatt i skolevalget.