NRK Meny
Normal

Ap lokker ungdommen med gratis buss

Med løfte om gratis buss aksjonerte Stavanger Arbeiderparti i morgenrushet på Byterminalen i Stavanger sentrum. Ap vil «kickstarte» folk til å ta bussen.

Ap vil gi gratis buss til alle

Cecilie Bjelland (f.h) og Tom Tvedt i Ap snakket i dag med tilfeldig forbipasserende ved byterminalen i Stavanger. Mange var positive til forslaget om gratis buss ifølge Bjelland.

Cecilie Bjelland

Cecilie Bjelland i Ap vil at flere skal velge buss fremfor bil.

Foto: Silje Bråstad / NRK

I sitt alternative budsjettforslag vil Arbeiderpartiet (Ap) bruke en milliard kroner til kollektivstasing i de fire største byene i Norge.

I Stavanger ønsker Ap å benytte pengene på ekstra buss, som de håper vil få flere til å velge kollektiv transport fremfor bil.

– Vi tror på at en kickstart kan endre de kollektive vanene våre i denne regionen. Det vil kanskje få mange ut av køen, og kanskje får det oss til å reagere på en helt annen måte når det gjelder buss, sier Ap-politiker Cecilie Bjelland.

Få tar bussen

Erik Eltervåg

Erik Eltervåg var usikker på om gratis buss vil få flere til å ta buss.

Foto: Silje Bråstad / NRK

– Men er det ikke viktigere med et bedre tilbud enn at bussen blir gratis?

– Vi tror på begge deler. Det er viktig med flere ruter slik at bussen kommer raskere frem, men også gratis buss for å få oss til å handle på en annen måte, sier Bjelland.

Hun forteller at Stavanger-regionen skiller seg ut i den forstand at svært få benytter seg av det kollektive tilbudet. Derfor mener hun det viktigste er å få Rogalendingene til å tenke på en ny måte.

– Må bli mer effektivt

Maren Molland Amundsen

Maren Molland Amundsen i Stavanger AUF, mener flere unge vil ta buss om den blir gratis.

Foto: Silje Bråstad / NRK

På byterminalen møter politikerne mange forbipasserende. En av dem er Erik Eltervåg, som selv bruker bil i hverdagen.

– Det er et bra forslag, men om det nytter gjenstår å se. Her i byen bygger og bygger vi, men det blir gjort lite med veiene, men hvis dette funker og folk setter bilene sine hjemme, så er det kjempebra, sier han.

Men om gratis buss er svaret, er han usikker på. Den travle hverdagen gjør at mange velger det mest effektive fremkomstmiddelet, som i dag er bil.

– Det er mange familier som har to biler for å få den hektiske hverdagen til å gå opp. Om det vil fungere er jeg usikker på, men en milliard er mye penger, så jeg vet ikke, sier Eltervåg.

– Hvis det ble lettere å ta buss, ville du valgt det?

– Ja, det er klart det, jeg jobber her i sentrum, så det hadde vært veldig bra, sier han.

Ungdom vil ha gratis buss

Gitte Krohn-Pettersen og Kamilla Wold

Gitte Krohn-Pettersen og Kamilla Wold tror flere vil ta buss om den blir gratis.

Foto: Silje Bråstad / NRK

Maren Molland Amundsen, leder i AUF Stavanger, er svært opptatt av å utbedre det kollektive tilbudet i Stavanger.

– Det er en av de viktigste sakene vi har i programmet, og det at vi kan stå å dele ut brosjyrene på et blunk tyder på et stort engasjement for å få gratis buss, sier AUF-lederen.

De unge er svært opptatte av dette, og ifølge Amundsen har flere unge hun har snakket med i dag gitt uttrykk for at de ville tatt mer buss om det var gratis.

To som støtter AUF-lederen er venninnene Gitte Krohn-Pettersen og Kamilla Wold. De tar selv buss i hverdagen og er veldig positive til forslaget. De tror flere vil ta buss om den blir gratis.

– Jeg håper det skjer, du sparer noen kroner på det, sier Krohn-Pettersen.