NRK Meny
Normal

Ap går trolig for bussvei

Et stort flertall av bystyregruppen til Arbeiderpartiet i Stavanger går for bussvei på Nord-Jæren. Rogaland Ap bestemmer seg på lørdag.

Buss for tog

Arbeiderpartiet i Stavanger bestemmer seg onsdag om de går for bybane eller bussvei. Innstilligen fra bystyregruppen er bussvei.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Et stort flertall av bystyregruppen til Arbeiderpartiet i Stavanger går for bussvei på Nord-Jæren. Det blei klart på eit møte i går kveld.

Ap sitter i en nøkkelposisjon i bybanesaken, og dette kan bidra til å velte dagens planer om bybane på Nord-Jæren.

– Et stort flertall i bystyregruppen landet på at bussvei er det alternativet som best tilfredstiller de kravene vi har satt opp, og lovet våre velgere, sier leder for bystyregruppa til Stavanger Ap, Cecilie Bjelland.

Forrige uke ble den siste avgjørende Konseptutvalgsrapporten om transportutfordringen på Nord-Jæren lagt frem, og en undersøkelse som slår fast at stadig flere av Stavangerregionens innbyggere ønsker bybane ble presentert.

En konklusjon på tre punkter

Ap er splittet i bybanesaken. I går kveld vedtok bystyregruppen til Stavanger Ap hva de vil gå for. De ble enige om et vedtak bestående av tre punkter.

  • Det må bli gjennomført flere tiltak for å få ned biltrafikken enn det som ligger inne i dagens planer.
  • Et flertal av 16 bystyrerepresentanar gikk for bussvei på Nord-Jæren. 5 representantar sa ja til bybane, mens 1 stemte blankt.
  • De ønsker å legge til rette for å gjøre bussveier om til bybanetraseer på et senere tidspunkt.
Cecilie Bjelland - AP

Cecilie Bjelland, gruppeleder i Stavanger Ap.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Vi er jo mange som fryktelig gjerne har lyst på en bybane, men vi ser ikke at det løser trafikkproblemene våre på kort sikt, eller at vi har råd til det nå. Derfor har vi lagt opp til et tredje punkt der et stort flertall sier at vi vil at bussveiene skal lages på den måten at vi senere kan gjøre dem om til byanetraseer dersom vi ser at vi har penger og ønske om å gjøre det, sier Bjelland.

Har brukt tid på å bestemme seg

Bussvei blir altså innstillingen og anbefalingen fra bystyregruppen i Stavanger Ap. På onsdag er det medlemsmøte for Ap i Stavanger, der bybane-bussvei er tema. Hva Rogaland Ap konkluderer med blir klart på lørdag.

Ap har vært opptatt a av å bruke tid på å bestemme seg i bybanesaken. Det har vært helt nødvendig, mener Bjelland.

– Jeg synes at vi som politikere har et ansvar i forhold til alle innbyggerne i denne regionen for å få et alternativ på bordet som løser trafikkproblemene. Det er det som ligger vårt hjerte nærmest. Vi er ikke interessert i å ha en løsning som skal være et flaggskip som ikke løser noen ting som helst. Derfor har det vært så viktig å gå dypt inn i saken flr vi trekker en endelig konklusjon, og nå har vi laget en innstiliing basert på det, sier hun.

Avgjøres i fylkestinget i desember

Det endelige vedtaket om hvilket alternativ som skal løse transportutfordringene på Nord-Jæren skal fattes i Fylkestinget i desember. Bjelland vil ikke si noe om hva hun tror utfallet blir da.

– Jeg synes vi skal ha stor respekt for de prosessene som skal gå i partiet hos oss og sikker også i andre partier, men det aller viktigste er at vi nå må få gjort noe.

– Nå må vi komme i gang, og treffe Nasjonal transportplan for å i det hele tatt få inn disse midlene, men vi er fire år for sent ute fordi vi var nødt til å gå en ny runddans fordi vi ikke hadde nok informasjon. Nå må vi få fremdrift på dette, sier Bjelland.