Hopp til innhold

Uenige om hvor lenge du kan gå permittert

I sitt alternative statsbudsjett vraker Arbeiderpartiet regjeringens forslag om å redusere permitteringstiden. – De gjør arbeiderne en bjørnetjeneste, kontrer Høyre.

Arbeiderpartiets halvårlige pressekonferanse

Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik mener det er altfor tidlig å justere regelverket nå.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Under oljekrisen ble permitteringstiden utvidet til 49 uker. Tiltaket skulle gi bedriftene mulighet til å holde på kompetent arbeidskraft i en presset økonomisk tid.

– Det gjorde at mange av mine kolleger ikke havnet i ledighetskøen under oljenedturen, forteller Roy Inge Nilsen, klubbleder ved Rosenberg Verft.

Ansatte ved offshoreverftet i Stavanger har kjent nedgangstidene på kroppen. Derfor ble utvidelsen av permitteringsregelverket godt tatt imot, da det ble innført i 2016. Men nå vil regjeringen skru regelverket ned til 26 uker.

– Det gir bedriftene større kontinuitet og bedre sikkerhetsnett om de kommer inn i en dårlig periode.

Roy Inge Nilsen

– Utvidelsen av permitteringstiden har gjort at mange slapp unna ledighet, sier klubbleder ved Rosenberg Verft, Roy Inge Nilsen.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

Nå har derimot regjeringen i forslag til statsbudsjett gått inn for å halvere perioden igjen.

– Jeg mener det er helt feil å tukle med ordningen nå, mener Nilsen.

– Skip og rigger ligger i opplag

Og det er han ikke alene om. Klubblederen får støtte av Arbeiderpartiet, som i sitt alternative statsbudsjett går inn for å videreføre dagens ordning.

– Det er altfor tidlig å gjøre noe med regelverket. Blant annet trenger bedriftene i offshorenæringen fortsatt fleksibilitet, sier Ap-nestleder Hadia Tajik.

Hadia Tajik

Onsdag deltok Hadia Tajik på et møte i Stavanger om temaet i regi av LO.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

Hun frykter at næringslivet i flere av fylkene som ble hardt rammet under oljekrisen vil lide hvis regjeringens forslag blir innført.

– 100 skip og tolv rigger ligger i opplag langs hele norskekysten. Både Rederiforbundet, Byggenæringens Landsforening og Fellesforbundet er dypt kritiske til kutt i permitteringsregelverket allerede nå. Derfor mener vi det er viktig å ta tak i, sier Tajik.

Frykter permitteringstiden hindrer omstilling

Bakgrunnen for regjeringens foreslåtte regelendring forankres i oppturen i norsk økonomi opplever. Regjeringen ønsker å bruke oppgangstiden til å inkludere flere i det ordinære arbeidslivet og fortsette den pågående omstillingen i økonomien.

Margret Hagerup i Time Høyre

Margret Hagerup (H) mener Ap gjør arbeidstakerne en bjørnetjeneste.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Permitteringstiden ble utvidet da mange sto i fare for å miste jobbene sine. Nå er situasjonen snudd. På flere områder ser man at det trengs arbeidskraft. Derfor normaliserer vi ordningen slik den var før den store oljenedturen, sier stortingsrepresentant Margret Hagerup (H) i arbeids- og sosialkomiteen.

Hun mener tiltaket var viktig da det ble innført, men frykter at det skal være til hinder for omstilling i dag.

– Arbeiderpartiets forslag er en bjørnetjeneste for arbeidstakerne. De vil da bruke opp 49 uker av dagpengeperioden, uten å finne ny jobb. Det betyr at de får vesentlig kortere tid til å omstille seg, ettersom den totale tiden med dagpenger er 104 uker, avslutter Hagerup.