NRK Meny
Normal

Ap + Høyre i Haugesund?

Arbeiderpartiet i Haugesund vil nå forhandle om et samarbeid med Høyre, etter at de gikk frem med 7,8 prosentpoeng under årets kommunevalg.

Arne Christian Mohn, Hege Haukeland Liadal, Petter Steen

Arne Christian Mohn, Hege Haukeland Liadal og Petter Steen.

Foto: NRK / Ap

Arbeiderpartiet går nå fra 10 til 14 mandater i bystyret, men Høyre og Frp har fremdeles rent flertall.

Se fullstendig oversikt nederst i saken

Ap lå lenge an til å få rundt 30 prosent av stemmene. De endte på 28, 4, og tapte slaget om å få ordføreren. Men Ap's topper Arne Christian Mohn og Hege Haukeland Liadal var strålende fornøyd med oppgangen fra forrige valg.

– Det er helt fantastisk. Jeg synes virkelig Arbeiderpartiet er den store valgvinneren, sier Haukeland Liadal.

– Det er et kjempevalg. Det er spennende å tenke på at det er et mandat det sto om. Vi kjempet, og lagde spenning. For tre måneder siden var det ingen spenning i politikken, og nå var det «close race», sier Mohn.

Petter Steen i fire nye år

Høyre og Fremskrittspartiet har mistet én kandidat hver i bystyret, men Høyre er den store vinneren i Haugesund, til tross for en liten nedgang. Det betyr at Petter Steen blir sittende i ordførerstolen i fire år til.

– Jeg tenker at det er en fantastisk tillitserklæring fra velgerne. Det er vårt suverent nest beste kommunevalg gjennom tidene, og det er ingen hemmelighet at det har vært et par motbakker i løpet av disse fire årene. Denne tilbakemeldingen fra velgerne er vi veldig ydmyk ovenfor, sier Steen.

Men om Arbeiderpartiet får det som de vil, blir de Høyres fremste koalisjonspartner, og ikke Frp. Steen utelukker ikke at det er en mulighet.

– Nå møtes Høyre, Frp og KrF til samtaler i morgen og så tar vi det der ifra, sier han.

Venter på forhandlinger

– Det er helt klart naturlig for Haugesund arbeiderparti å kjempe om å komme i posisjon. Da får vi utført en del av vår politikk. Nå holder vi alle kortene åpne, og vi skal jobbe godt fremover, sier Arne Christian Mohn.

Både han og Hege Haukeland Liadal understreker at forhandlingene blir det viktigste for dem fremover.

Haugesund valg
Foto: http://www.nrk.no/valg2011/valgresultat