Ansatte skylder Adecco penger

Med topp utdanning fra Polen, fikk Barbara Szulc laveste hjelpepleierlønn i Norge. – Grov sosial dumping, sier leder i Sykepleierforbundet.

Video Ansatte ender med å skylde Adecco penger

Polske Barbara Szulc kom til Sandnes gjennom Adecco i mars i fjor. Hun ble tilbudt jobb som sykepleier i Norge, men endte opp med å skylde Adecco penger.

Avtalen hun underskrev innebar nemlig at hun måtte betale 50 000 kroner for et norskkurs i regi av Adecco. I tillegg kom et administrasjonsgebyr på 25 000 kroner.

Hun fikk en nedbetalingsplan på 18 måneder. Hvis hun sluttet i jobben som sykepleier hos Adecco, måtte hun likevel fortsette å betale.

– Jeg betaler fremdeles fem tusen kroner i måneden, sier Barbara Szulc.

Laveste lønn

Mens Szulc fikk 155 kroner i timen, betalte Sandnes kommune 320 kroner i timen til Adecco. Til tross for at hun har mastergrad, fikk hun ikke sykepleierlønn. Selskapet mente nemlig at hun var for dårlig i norsk.

Nå advarer Szulc sine landsmenn mot Adecco.

– Jeg forbereder dem på hva de kan forvente, slik at de ikke blir like skuffet som meg, sier Szulc.

– Slavekontrakt

Ennå skylder Szulc penger for inngangsbilletten til Norge. Men etter fire måneder fikk hun fast jobb som sykepleier Sandnes kommune.

Kommunen ante ingenting om vilkårene til Adecco-sykepleieren de leide inn.

– Hun har hatt en dårlig avtale. Det er kynisk av Adecco å utnytte arbeidsmarkedet på denne måten, sier rådmann i Sandnes, Tore Sirnes.

Leder i Sykepleierforbundet, Lisbeth Normann, mener norske kommuner bemanner sykehjemmene med pleiere som er utsatt for grov sosial dumping.

– Dette er veldig alvorlig. Å ha ansatte på en slik slavekontrakt er uakseptabelt, sier Normann.

Lisbeth Normann

Leder i Sykepleierforbundet mener Barbara Szulc er utsatt for grov sosial dumping.

Foto: NRK

– Vet hva de signerer

Adecco ønsker ikke å kommentere kontrakten med Barbara Szulc, men uttaler seg på generelt grunnlag i en e-post til NRK.

– I tillegg til lønn kommer sosiale kostnader, som arbeidsgiveravgift og feriepenger. Den reelle kostnaden på timelønn er derfor høyere for Adecco Helse enn timelønnen, skriver informasjonssjef Anne-Stine Talseth i Adecco Norge i e-posten.

Hun mener sykepleierne er klar over hva de skriver under på.

– Denne ordningen blir grundig forklart i forkant med hver enkelt sykepleier før de signerer kontrakt. Kandidatene kan selv velge hvordan de betaler dette tilbake, de har alternativene over 12, 16 og 18 måneder. Dette er et rentefritt lån i hele perioden, skriver Talseth i e-posten.

Selskapet mener bransjen gjør en viktig jobb med å bistå det norske helsevesenet med å finne kvalifisert personell.

– Det ligger mye arbeid i å rekruttere og kvalitetssikre en sykepleier som jobber hos våre kunder, skriver Talseth.