Analytikere venter 43 prosent fall for Statoil

En gruppe analytikere tror Statoils resultat for tredje kvartal vil falle 17,5 milliarder kroner en nedgang på 43 prosent fra samme kvartal i fjor. Resultatet for tredje kvartal legges fram onsdag.

Statoils hovedkontor

SKAL KUTTE MILLIARDER: Analytikerne venter at Statoils resultat for tredje kvartal er nesten halvert sammenlignet med fjoråret.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Til tross for nedgangen på norsk sokkel, er det særlig i utlandet at Statoil vil merke nedgangen, ifølge analytikerne. Det skriver Stavanger Aftenblad.

Statoil samler inn estimater for resultater og produksjon fra analytikere i innland og utland som dekker selskapet. Denne gangen er det 31 analytikere som har deltatt.

Oljeanalytikerne Trond Omdal i Pareto Securities og Oddvar Bjørgan i Nordea Markets spår et driftsresultat på henholdsvis 18,4 og 18,5 milliarder kroner for tredje kvartal for Statoil.

Skal kutte 14 milliarder neste år

Konsernsjef Eldar Sætre i Statoil

RESULTAT PÅ ONSDAG: Konsernsjef Eldar Sætre i Statoil legger fram tallene for tredje kvartal på onsdag.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

I løpet av det siste året har prisen for nordsjøolje falt fra rundt 86 til 48 dollar fatet. Statoil kunngjorde i februar at selskapet skal redusere årlige kostnader med rundt 14 milliarder kroner i 2016.

Statoil oppnådde et justert driftsresultat før skatt på 22,4 milliarder kroner i 2. kvartal. Da selskapet la fram det, sa administrerende direktør Eldar Sætre at kuttplanene er basert på at oljeprisen vil stige til 80 dollar i 2018.

Statoil planlegger å ha 20 prosent færre ansatte ved utgangen av 2016 sammenlignet med det de hadde i 2013.