NRK Meny
Normal

Analytikere venter 43 prosent fall for Statoil

En gruppe analytikere tror Statoils resultat for tredje kvartal vil falle 17,5 milliarder kroner en nedgang på 43 prosent fra samme kvartal i fjor. Resultatet for tredje kvartal legges fram onsdag.

Statoils hovedkontor

SKAL KUTTE MILLIARDER: Analytikerne venter at Statoils resultat for tredje kvartal er nesten halvert sammenlignet med fjoråret.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Til tross for nedgangen på norsk sokkel, er det særlig i utlandet at Statoil vil merke nedgangen, ifølge analytikerne. Det skriver Stavanger Aftenblad.

Statoil samler inn estimater for resultater og produksjon fra analytikere i innland og utland som dekker selskapet. Denne gangen er det 31 analytikere som har deltatt.

Oljeanalytikerne Trond Omdal i Pareto Securities og Oddvar Bjørgan i Nordea Markets spår et driftsresultat på henholdsvis 18,4 og 18,5 milliarder kroner for tredje kvartal for Statoil.

Skal kutte 14 milliarder neste år

Konsernsjef Eldar Sætre i Statoil

RESULTAT PÅ ONSDAG: Konsernsjef Eldar Sætre i Statoil legger fram tallene for tredje kvartal på onsdag.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

I løpet av det siste året har prisen for nordsjøolje falt fra rundt 86 til 48 dollar fatet. Statoil kunngjorde i februar at selskapet skal redusere årlige kostnader med rundt 14 milliarder kroner i 2016.

Statoil oppnådde et justert driftsresultat før skatt på 22,4 milliarder kroner i 2. kvartal. Da selskapet la fram det, sa administrerende direktør Eldar Sætre at kuttplanene er basert på at oljeprisen vil stige til 80 dollar i 2018.

Statoil planlegger å ha 20 prosent færre ansatte ved utgangen av 2016 sammenlignet med det de hadde i 2013.