Hopp til innhold

Amnesty krever svar fra Qatar

Amnesty International ber myndighetene i Qatar fortelle hva som har skjedd med de to menneskerettighetsarbeiderne som er savnet der.

Savnet i Qatar

Krishna Upadhyaya (t.v.) og Ghimire Gundev er meldt savnet i Qatar. De var på jobb for Global Network for Rights and Development.

Foto: Global Network for Rights and Development (GNRD)

I en pressemelding skriver Amnesty International at myndighetene i Qatar øyeblikkelig må oppgi hvor de to savnede menneskerettighetsarbeiderne befinner seg.

"Dersom ikke de to mennene blir siktet for en internasjonalt gjenkjennelig kriminell handling, varetektsfengslet i en sivil rett med åpne dører, og får en rask og rettferdig rettssak, må de øyeblikkelig og betingelsesløst bli satt fri."


De to er Krishna Upadhyaya (58) jobber til daglig på kontoret til menneskerettighetsorganisasjonen Global Network for Rights and Development (GNRD) i Stavanger, og Ghimire Gundev, som er bosatt i Storbritannia.

Malén Stølen

Malén Stølen jobber som jurist i Global Network for Rights and Development

Foto: Erik Waage / NRK

27. august reiste de på et arbeidsoppdrag til Qatar.

Planen var at de to skulle reise hjem igjen søndag 31. august. Det siste livstegnet arbeidsgiveren har er fra klokka 12 på det som skulle vært avreisedagen.

Kollegene er bekymret

– Vi vet veldig lite om hva som kan ha skjedd, sier jurist Malén Stølen i GNRD. De to var på oppdrag i Qatar i forbindelse, med fotball-VM som skal spilles der i 2022.

De skulle sjekke arbeidsforholdene til immigrantarbeidere. Også tidligere er arbeidsforholdene belyst, og de er ganske ille. Blant annet har noen måttet betale for å få arbeide der, og de har fått inndratt passet, sier Stølen.

Research-arbeidet deres skulle brukes i en rapport om forholdene for arbeiderne.

– Myndighetene hevder at de har gjort tiltak, og at forholdene er bedre. Dette skulle de to sjekke, sier Stølen.

Amnestyrapport

Rapporten fra Amnesty om arbeidsforholdene for immigranter i Qatar.

Foto: Amnesty

– De fortalte at de følte seg presset, og at politiet var veldig pågående. Derfor var de veldig forsiktige med å rapportere tilbake hva de hadde funnet ut, sier Stølen.

Organisasjonen GNRD har hovedkontor i Stavanger. Der jobber 15 ansatte. Organisasjonen har kontorer i 17 land.

Amnesty har kritisert forholdene

Amnesty International har også laget en rapport om arbeidsforholdene for immigrantarbeidere i Qatar.
I pressemelding som er sendt ut i ettermiddag, skriver Amesty at myndighetene i Qatar må opplyse om de har pågrepet de to menneskerettighetsarbeiderne, i så fall hvorfor og hvor de holdes.

Amnesty har også kontaktet den britiske ambassaden i Doha og FNs kommisjonær for menneskerettigheter i denne saken.