Amming mot overvekt

20 prosent av landets åtte og niåringer er overvektige. Amming kan være en del av løsningen på problemet, i følge helsesøster.

Amming

Amming kan hindre barn fra å bli overvektige senere i livet. Derfor oppfordrer Bokn kommune til amming gjennom et slagkraftig motto.

Foto: Gunnar Holthe / NRK

Mange kommuner har satt i gang prosjekter for barn i tidlig alder for å hindre at de blir overvektige senere i livet.

Bokn kommune velger å starte enda tidligere enn skolealder. De oppfordrer mødre til å amme for å motvirke overvekt senere i livet.

Kreativt motto

Nå har de mottoet på plass på babybodyer som de deler ut til nyfødte i kommunen.

– Bodyen har jo et litt morsomt budskap. Men samtidig ligger det jo alvor i det. «Boknababyen likes the boobs», som jo betyr at boknababyen skal være glad i pupp, sier helsesøster Henriette Lindanger på Bokn.

For de som får det til, er det mange fordeler med amming.

– Vi er opptatt av at mødre skal amme. Den viktigste tingen er at det er forebyggende i forhold til overvekt, mener hun.

Boknababyen likes the boobs

Babybodyen som Bokn kommune deler ut til de nyfødte.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Flere prosjekter

I løpet av de siste årene har overvekt hos barn hatt en voldsom økning i Norge. I dag er 22 prosent av norske jenter mellom 8 og 9 år klassifisert som overvektige eller har fedme, mens tallet er 17 prosent for gutter.

Flere kommuner har satt i gang egne prosjekter for å nå barna når de kommer i denne alderen, og i Sandnes har de nå holdt på i ett år. Med gode resultater.

– Vi har testet barna blant annet på kondisjon, og samtlige gjorde det bedre etter ett år, forteller fysioterapeut Elisabeth Dønnestad.

– I forhold til BMI var 3 overvektige og 6 hadde fedme da vi startet. Nå er det én som er normalvektig, to som har fedme og resten er overvektige. Så det har skjedd en stor endring.

Hun er også enig i at tidlig inngrepen er noe av det viktigste for å redusere fedme blant barn.

Spedbarn skal få styre appetitten

I mange tilfeller er det derimot vanskeligere å ta tak i problemet allerede i skolealder. Det er derfor Bokn har kommet med ideen å gå inn helt fra begynnelsen.

Boknababyen likes the boobs

– Når man blir amma, så styrer ungen selv sulten. Når barnet får melk fra flaske, så er det jo foreldrene som styrer hvor mye barnet skal ha og når det skal få mat, forteller helsesøsteren.

– Dersom mødre ammer babyen sin, så lærer barnet tidlig når det er sultent, og når barnet vil ha mat, avslutter hun.

Baby får flaske

For mødre som har muligheten til å amme, oppfordrer helsesøster Henriette Linganger sterkt til å gjøre det.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK