Hopp til innhold

Amfetaminliga avslørt av egen kurer

Helt tilfeldig ble en nederlender stanset på Svinesund i august i fjor. Dette ble starten på opprullingen av et narkotikanettverk.

Amfetamin-beslag

I dette dekket fant politiet flere kilo amfetamin.

Foto: Politiet

I alt mener politiet å kunne bevise at et narkotikanettverk, med flere ulike kurerer, har innført flere titalls kilo med amfetamin, Mandag starter en av rettssakene i Jæren tingrett.

Totalt ti personer som var involvert i innførsel av flere titalls kilo amfetamin ble tatt etter at nederlenderen ble stoppet på Svinesund med amfetamin og tabletter i bilen. Narkotikaen var ment for Stavanger-Sandnes-området.

Samarbeidet med politiet

Nederlenderen er allerede dømt til tre års fengsel. Ifølge retten fraktet han 7,5 kilo amfetamin og over 2200 ecstasytabletter. Politiet mener mannen etterpå har bidratt til at de kunne gjøre beslag som er enda større det enn han selv hadde i bilen.

– Han var med på å vise politiet hvem som skulle ha narkotikaen, og de ble identifisert og arrestert, sier politijurist i Sør-Vest politidistrikt, Thale Thomseth.

Thale Thomseth

– De tiltalte må regne med lange fengselsstraffer, sier politijurist Thale Thomseth.

Foto: Anders Fehn / NRK

Politiet har hatt ti personer i varetekt som følge av samarbeidet med nederlenderen.

I Jæren tingrett starter en av i alt fire kurerrettssaker mandag. Denne er mot to polakker som nekter straffskyld. En ny rettssak finner sted i juni, og til høsten må fem personer, to slovaker, to polakker og en nordmann, som politiet mener er hovedmennene, møte i Jæren tingrett.

Marokkansk narkoliga

Nederlenderen valgte å samarbeide med politiet da han ble tatt. Han fortsatte derfor oppdraget med politiets viten og medvirkning. Mannen kjørte til Sandnes og tok kontakt med oppgitt person for overlevering.

Amfetamin og ecstasy-beslag

Dette er noe av narkotikaen som ble funnet i bilen til nederlenderen. Politiet fant store mengder amfetamin og ecstasy.

Foto: Politiet

Operasjonen var skremmende for tiltalte. Han kom alene fordi politiet ble oppholdt i trafikken, men kjørte bilen inn i garasjen til tross for politiets instruks om å holde seg synlig.

Pågripelsen fremsto dramatisk da politiet trakk våpen og skrek mot dem som befant seg i garasjen. Der ble to polakker og en nordmann tatt.

Nederlenderen hadde en oppdragsgiver som ble kalt «Big Mo», og i ettertid har kureren identifisert «Big Mo» som viser seg å tilhøre en marokkanske narkotikaliga.