Hopp til innhold

Amerikabåten «Restauration» fraktet de første emigrantene fra Stavanger til USA

For 190 år siden, på selveste nasjonaldagen til USA, startet de første nordmennene den lange ferden til et nytt og bedre liv i USA da de emigrerte fra Stavanger.

Video Restauration

KOPI: i 2010 ble Restauration 2 sjøsatt på Finnøy i Ryfylke. Den skal være en opprinnelig kopi av selskuta som tok emigrantene til USA.

Foto: Nyhetsspiller

Den 4. juli, i 1825, reiste båten med 52 passasjerer fra kaia i Stavanger. Tre måneder senere var de fremme i New York.

Planen var at passasjerene om bord «Restauration» skulle bosette seg i New York. De kom seg i midlertidig ikke dit uten problemer. Fordi det var for mange passasjerer om bord ifølge amerikanske lover, ble skipet holdt ved kai og kapteinen fengslet. President John Quincy Adams måtte til slutt på banen, og ga dem personlig tillatelse til å slippe inn i landet.

Nesten en million emigrerte

Cleng Peerson Hesthammer i Tysvær sørget for at passasjerene om bord «Restauration» hadde et sted å dra til. Han dro ned til Amerika noen år tidligere og undersøkte hvor det var best for nordmenn å bosette seg. Ontariosjøen i New York endte opp som det beste valget.

Senere etablerte han flere bosettinger i USA, for eksempel stedet han enkelt og greit kalte Norway i Illinois.

Siden den gang har nær én million nordmenn valfartet til USA i søken etter et bedre liv. De spredte seg godt over kontinentet, med det var i nord og på vestkysten at nordmennene trivdes best.

4,5 millioner norsk amerikanere

«Restaurationen» var starten på over hundre år med norsk utvandring til USA, og mange fulgte i skipets nautiske fotspor.

I dag er det rundt 4,5 millioner mennesker som definerer seg som norskamerikanere, selv om et fåtall mestrer det norske språket. En viss andel som dro til USA vendte tilbake til Norge, og blant dem var forfatterne Knut Hamsun og Sigbjørn Obstfelder.

Tilbakevandringen er anslått til 15 prosent, men det var kanskje ikke så rart at de fleste emigrantene flyttet til Amerika for godt. Å ta sjøveien dit kostet langt over en årslønn. Derfor valgte mange å selge gården eller huset sitt på auksjon for å ha råd til billett til seg selv og familien.

Norske emigranter etablert i USA

Kartet viser hvordan de norske emigrantene har spredd seg i USA fra 1870 til 1960.

Foto: expedia
  • SE HELE KARTET HER

Etablerte norsk tradisjon

Når nordmennene først ankom USA fikk de i midlertidig nok av plass å boltre seg på. Den amerikanske regjeringen lovet 160 mål med gratis land til de som ville kolonisere midt-vesten. Mange nordmenn tok derfor «nordruten» vestover mot Michigan, Minnesota, Montana og Washington.

Flere tradisjoner fulgte med norskamerikanere fra hjemlandet. I Chicago har de for eksempel et eget leikarring-lag, en norsk kirke og «Norges Ski Club». Flere norske retter har også fått nytt liv etter å ha reist over Atlanteren, og en favoritt er å blande alt fra lutefisk til kjøttboller og lefser på samme tallerken – gjerne i anledning 17. mai.

Nordmenn har et godt rykte i USA, og blir sett på som pålitelige og arbeidsomme.

Blant annet tilhører Paris Hilton, Marilyn Monroe, og skaperen av The Simpsons, Matt Groening, rekken av kjente norskamerikanere.

Restauration

ARKIV: Slik var det da restauration ble døpt på Finnøy.