Hopp til innhold

Amalie får betalt for å spille data

Amalie Reisvaag (19) sin største hobby er å spille dataspill. Dette kan hun tjene opp mot 70.000 kroner i måneden på.

Proxyfox

Amalie streamer nesten hver kveld. På en vanlig sending er det rundt 200 mennesker som ser på til enhver tid.

Foto: Ida Marie Stokkelien / NRK

I en hvit enebolig på Sola sitter 19 år gamle Amalie Reisvaag foran to dataskjermer. På toppen av den ene skjermen står et webkamera, og på siden står en stor mikrofon. Amalie er mest kjent under navnet «Proxyfox», som er hennes alias når hun driver med det som er hennes store hobby; dataspill og streaming.

Hun har en egen kanal på nettstedet Twitch der hun har livesending nesten hver kveld. Seerne chatter med henne mens hun spiller forskjellige dataspill, filmer seg selv og snakker til de som ser på.

– Det er veldig sosialt, og jeg har fått venner fra hele verden. Det finnes ingen grenser for hvem du kan spille med.

Amalie Reisvaag

Amalie har spilt så lenge hun kan huske. Det startet med Gameboy og Nintendo, før hun begynte med online spill som Hundeparken og Habbo da hun gikk i fjerdeklasse. På ungdomskolen gikk hun over til de typiske gaming-spillene.

Gjør det ikke for pengene

Høsten 2014 begynte hun å streame, og har siden da klart å markedsføre seg selv slik at hun får en fast månedslønn for å drive med det. Hver måned kan hun tjene alt fra 5.000 til 70.000 kroner. Pengene kommer fra abonnenter på twitch, sponsorer og donasjoner. Det er likevel ikke for pengene sin skyld hun tilbringer hver kveld foran en datamaskin.

– Jeg gjør det jo fordi jeg synes det er gøy. Det er hobbyen min.

Hun sier foreldrene hennes støtter det hun driver med.

– I begynnelsen visste de ikke helt hva det dreide seg om, men nå som de har forstått det, så støtter de meg. Jeg klarer å kombinere tiden foran datamaskinen med et vanlig liv med skole og venner, og det ser de. Og jeg sitter jo faktisk bokstavelig talt og jobber, sier Amalie.

Proxyfox spiller og streamer

- Som jente må man regne med å få kommentarer på spillingen sin, sier Amalie.

Foto: Ida Marie Stokkelien / NRK

Man ser kanskje ikke for seg en jente når man tenker på en gamer. Amalie har selv kjent på hvordan det er å være jente i et mannsdominert miljø.

– Alle jenter som driver med gaming må regne med å få kommentarer på at du ikke kan spille fordi du er jente. Heldigvis er det flere og flere jenter som driver med dette, sier hun.

Helt vanlige folk

Hun er generelt ganske lei av stigmatisering av gamere.

– Jeg tror folk flest fremdeles ser for seg en gutt som sitter inne på et mørkt rom og spiller WoW mens han hater alle mennesker på jord, sier hun.

– Hvordan er en typisk gamer da?

– Stort sett er det helt vanlig folk som bruker ettermiddagen på ting som trening, lekser og middag før de spiller på kvelden. Vi kommuniserer sammen online, hører på musikk og spiller sammen. Helt vanlige folk, rett og slett, avslutter Amalie.