NRK Meny
Normal

Her har trailersjåføren selv merket slitte sommerdekk som vinterdekk

Inspektørene fra Statens vegvesen lot seg ikke lure av at sjåføren selv hadde risset inn bokstavene M+S i det dårlige sommerdekket.

Merket sommerdekk som vinterdekk
Foto: Statens vegvesen

– Den aktuelle sjåføren fikk gebyr for dårlige dekk. Han ble pålagt å kjøre direkte til verksted for dekkskifte.

Inspektør i Statens vegvesen Kenneth Holm Vestby forteller til NRK at de under en kontroll på Krossmoen på E39 ved Egersund oppdaget flere oppfinnsomme sjåfører.

Les også: Tunge, men godt skodde

Les også: Vinterens første kaosdag i trafikken

– En annen hadde plassert et klistremerke med M+S (mud and snow) på dårlige sommerdekk. Vi har lyst til å minne om at ingen av disse metodene forandrer egenskapene til et dekk, sier Holm Vestby.

Skremmende og dyrt

I forrige uke skrev inspektørene ut 76 forelegg i en enkelt dekk-kontroll. Mandag ble det ikke så mange, men vegvesenet er skuffet over innstillingen hos mange vogntogsjåfører.

– Vi finner skremmende mange dårlige dekk. Spesielt nå når det for alvor begynner å bli glatt på veiene, også på Vestlandet, er det behov for skikkelige dekk, sier Holm Vestby.

Les også: – Ikke skyld på at det er glatt

Flere av dem som ble stanset på E39 ved Krossmoen mandag fikk pålegg om å skifte dekk umiddelbart.

– Det kan fort bli svært kostbart for en utenlandsk sjåfør å måtte skifte dekk til norske priser. Utgiftene kan ofte komme opp i over 30 000 kroner, sier inspektøren fra Statens vegvesen.

Guttorm Tysnes

Norges lastebileierforbunds regionsjef i Hedmark og Oppland, Guttorm Tysnes, er kritisk til den nye merkingen av vinterdekk.

Foto: Halvor Mykleby

– Merkingen er verdiløs

Før vintersesongen i fjor ble innført krav til dekkmerking av vinterhjul, såkalt M + S merking, Mud + Snow, han mener den ikke har noen misjon.

Norges lastebileierforbunds regionsjef i Hedmark og Oppland, Guttorm Tysnes, er kritisk til dette.

Han sa til NRK sist uke at det er flere svakheter ved kontrollene til Statens vegvesen .

– Merkingen er verdiløs fordi det er dekkprodusenten som bestemmer hva som er et vinterhjul eller ikke, og vi i lastebileierforbundet mener å ha avslørt at det er mye lureri fra produsentenes side, sier Tysnes.

Tysnes sier at dekkprodusenter stempler sommerdekk med vinterdekkstempelet M + S. I Rogaland mandag var det altså sjåførene selv som sto for den falske merkingen.