Alle unntatt damelaget får spille

Både kvinnene og mennene i Bryne FK spiller i 2. divisjon. Herrelaget har spilt tre kamper så langt. Damelaget må trene med én meters avstand.

Damelaget kan ikke gå i dueller på grunn av restriksjonene.

Fotballtreningen har startet opp for damelaget til Bryne FK. Men ikke helt som før. Ulikt herrelaget må de spille med én meters avstand.

Foto: Jo Fridstrøm / NRK

– Det er kjekt å se at landet har åpnet så mye nå, men vi skulle gjerne fått spille fotball vi også, sier Karina Fløysvik Hæåk.

Hun og resten av damelaget må vente på å få spille som før. For selv om herrelaget som spiller i 2. divisjon regnes for å spille toppfotball og kan spille kamper, er damelaget, som også spiller i 2. divisjon, en del av breddeidretten. De må derfor holde én meters avstand.

– Da forsvinner duellspillet, og duellspillet er jo en veldig sentral del av idretten, sier Hæåk.

Karina Fløysvik Hæåk.

Karina Fløysvik Hæåk (i rød drakt) er en av 50.000 i breddefotballen som ikke får spille som før.

Foto: Jo Fridstrøm / NRK

Eneste laget på sidelinjen

Fra 15 juni ble det åpnet for at alle under 20 år kan drive med organisert idrett uten å måtte holde én meters avstand. Det betyr at alle klubblagene i Bryne FK kan trene vanlig. Med unntak av damelaget.

Det frustrerer styreleder i Bryne FK og stortingsrepresentant for Senterpartiet, Geir Pollestad.

– På treningen nå har damelaget delt seg i to grupper. Den ene gruppen er under 20 og kan derfor spille med nærkontakt. Den andre gruppen må spille med én meters avstand. Hvis noen kan forklare meg den logiske grunnen for at det skal være slik, så er de gode, sier Pollestad.

Geir Pollestad (Sp) er styreleder i Bryne FK.

Geir Pollestad har nylig trådd inn i rollen som styreleder i Bryne FK. Han har fulgt klubben tett hele livet.

Foto: Jo Fridstrøm / NRK

Også Trond Giske (Ap) mener det er feil at breddefotballen ikke er åpnet for alle. Han frykter at mange vil falle fra om det ikke åpnes for kamper. Han mener regjeringen må ta tak.

– Helsemyndighetene sier det også. Dette er en politisk beslutning og ikke noe de har bestemt. Det er helt uforståelig at fotballen, som ikke er en fare for smitte, er stengt, sier Giske.

– At ikke engang et møte skjer før 10. august synes jeg er helt meningsløst, sier Giske.

Trond Giske sammen med Are Bergquist.

Trond Giske (Ap) og Leder i NFF Trøndelag Are Bergquist møttes for å diskutere breddefotballen. Giske mener regjeringen ikke gjør nok for idretten.

Foto: Anders Werner Øfsti / NRK

Skal vurderes på nytt i august

Den 10. august skal representanter fra Regjeringen, NFF, Norges idrettsforbund og helsemyndighetene møtes for å vurdere åpning av breddeidretten.

– Forhåpentligvis får vi et nytt råd som gjør at breddeidretten kan åpne opp tidligere, sier Kultur- og likestillingsminister Abid Raja.

Abid Raja møtte på Lerkendal.

Abid Raja møtte på Lerkendal for å snakke om hvordan korona påvirker fotballen.

Foto: Anders Werner Øfsti / NRK

Selv om han ønsker å starte opp med breddefotballen, er han ikke enig med Giskes utspill om at det er uproblematisk å åpne breddefotballen.

– Helsemyndighetene har gitt klare råd til regjeringen om de ikke anbefaler å åpne for mer nå, sier Raja.

– Vi ønsker å ta beslutninger basert på fakta. Det faktaekspertene fra helsemyndighetene forteller oss er at de vil komme med en ny anbefaling i midten av august. Da må vi bare avvente det, sier han.

Håper å få spille

Herrelaget til Bryne FK har til nå spilt tre kamper denne sesongen. Første kamp for damene er satt til 16. august. Selv om det skulle åpnes for spill allerede 10. august, blir det en knapp uke til å forberede skikkelig.

Bryne FK damelag er delt i to grupper. Gruppen i blått kan spille med nærkontakt. Karina Fløysvik Hæåk foran, kan ikke.

Bryne FK damelag er delt i to grupper. Gruppen i blått kan spille med nærkontakt. Karina Fløysvik Hæåk er del av gruppen som ikke får lov.

Foto: Jo Fridstrøm / NRk

– Det blir jo veldig kjipt om vi får under en uke til å trene skikkelig, men det må vi må vi ta det som kommer, sier Hæåk.