NRK Meny
Normal

Forsvarer: – Viser at saken bygger på oppspinn

Alle de fire siktede i Tina-saken er løslatt, og forsvarerne forventer nå at siktelsene henlegges. – Dette viser at saken bygger på oppspinn og psykiatri, sier Olav Sylte, forsvarer for 38-åringen som ble pågrepet sist.

Tina Jørgensen som tenåring

Alle de fire siktede i Tina-saken blir nå løslatt. Det melder politiet fredag.

Foto: Privat

– Jeg forventer at saken på sikt vil bli henlagt. Jeg sitter ikke med alle bevis i saken, men det ligger i kortene at det vil skje, sier forsvareren til 36-åringen som ble først pågrepet, Odd Rune Torstrup til NRK.

Alle de fire siktede i Tina-saken blir løslatt fredag, opplyser politiet. Men på en pressekonferanse fredag, understreket politiet at de fire fortsatt er siktet i saken.

Etter to måneders etterforskning mangler politiet fortsatt håndfaste beviser på at de fire drapssiktede faktisk var i Stavanger da Tina Jørgensen ble drept i 2000, ifølge VG.

– Ikke sterke nok bevis

– Grunnen til at jeg begjærte min klient løslatt, er at det ikke lenger er skjellig grunn til mistanke. Så for meg er dette en forventet utvikling, sier Torstrup, som ikke ønsker å si noe om klientens reaksjoner på løslatelsen.

– Politiet har i alle fall ikke sterke nok bevis til å knytte ham til handlingene. Det er fravær av bevis i saken, sier Torstrup.

Det er et lydopptak, der hans klient angivelig snakket om drapet til en kamerat, som var årsaken til at politiet så på saken på nytt. Senere har 36-åringen også snakket om de andre siktede i avhør.

Ifølge VG har imidlertid forklaringene til 36-åringen vært sprikende. Han skal både ha åpnet for at han selv kunne ha slått Tina med en stein, og for at en medsiktet 36-åring kunne ha gjort det.

Odd Rune Torstrup

Odd Rune Torstrup forsvarer 36-åringen, som først ble pågrepet i saken.

Foto: Andreas Molland / NRK

– Åpenbart oppspinn

Torsdag gjennomførte politiet en form for rekonstruksjon med 36-åringen under Bybrua i Stavanger, altså stedet der politiet mener det er mest sannsynlig at Tina ble drept for 15 år siden.

Olav Sylte, som representerer 38-åringen som ble pågrepet som nummer fire i saken, tror denne rekonstruksjonen ble avgjørende for politiet.

– Det er nok rekonstruksjonen, med den første pågrepne tilstede, som er årsaken til at de fire løslates nå. Jeg tenker at det under rekonstruksjonen skjedde forhold som gjorde det helt åpenbart for politiet og de tilstedeværende at saken bygger på oppspinn og psykiatri, sier Sylte til NRK.

Han tror det bare er et spørsmål om tid før siktelsene mot de fire henlegges, men at dette må gjennom statsadvokaten, og derfor tar noe tid.

– Jeg vil påpeke at vi ikke vil godta at en ordinær henleggelse i denne saken. Vi vil være veldig tydelige på at hele saken bygger på misforståelser på grunnlag av den første pågrepne sin forklaring, som man da har kommet i skade for å legge til grunn fram til i dag, sier Sylte, som mener politiet åpenbart har opptrådt kritikkverdig.

– Det er helt åpenbart for meg at det er kritikkverdig. Graden av det, vil jeg komme tilbake til.

Stedet der Tina Jørgensen ble funnet ved Bore kirke i Klepp

Tina Jørgensen ble funnet drept ved Bore kirke for femten år siden. Politiet har ikke klart å finne beviser som knytter de fire siktede til drapet, skriver VG. I dag ble de løslatt.

Foto: Hansen, Alf Ove / NTB scanpix

– Glad og lettet

Trond Wåland er forsvarer for 36-åringen som var den andre personen som ble pågrepet av politiet for tre uker siden.

– Politiet tok kontakt i formiddag hvor de besluttet at han skulle løslates. Han er nå i ferd med å bli løslatt fra fengselet og er på vei tilbake til Kristiansand, sier Wåland til NRK.

Han understreker at hans klient fortsatt er siktet i saken, noe politiet også bekreftet på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

– Vi jobber fortsatt for å løse denne saken, sa politiadvokat Herdis Traa på pressekonferansen.

36-åringen har hele tiden nektet for å ha hatt noe med drapet å gjøre. Mannen skal ha fortalt til sin kone at han ikke forstår hvorfor han er siktet.

– Han er selvfølgelig svært glad og lettet, og gleder seg til å komme hjem, sier forsvareren.