Håper å bli første nordmann på månen

Alexander Hatteland (23) har sikret seg drømmejobb i Nasa. Dermed er han ett skritt nærmere drømmen om å bli astronaut.

Alexander Hatteland fra Ølen har blitt plukket ut av Nasa til å jobbe med robotforskning

SKAL FORSKE PÅ ROBOTER: Alexander Hatteland har hatt flere sommerjobber hos onkelen som er gründer bak robotselskapet Autostore. Nå har 23-åringen blitt plukket ut til å jobbe med roboter hos Nasa.

Foto: Elizabeth Huanca Vold / NRK

– Å jobbe for Nasa har alltid vært en drøm, men at det skulle skje i så lav alder hadde jeg aldri trodd, sier 23-åringen fra Ølen i Rogaland.

Han bor egentlig i Zürich der han tar en mastergrad innen Robotics, Systems and Control. Nå setter han studiene på pause til fordel for et halvt års internship hos Nasa.

– Jeg skal jobbe med utvikling av underjordiske roboter til redningsarbeid. På sikt skal disse robotene brukes på månen, forklarer Hatteland.

Vokste opp med roboter

Alexander startet tidlig å interessere seg for roboter. Onkelen hans, Jakob Hatteland, er gründeren bak Autostore som leverer helautomatiserte lagersystemer over hele verden.

AutoStore

MILLIARDSUKSESS: Onkel, Jakob Hatteland solgte i 2016 aksjene i robotselskapet AutoStore AS for rundt fire milliarder kroner.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

Selskapet har giganter som Puma på kundelista, og Alexander har flere ganger vært sommervikar i familiebedriften i Nedre Vats.

– Gjennom oppveksten ble jeg fascinert av hva talentfulle ingeniører kan få til, og jeg ser at roboter er fremtiden.

Mottar tusenvis av søknader

Det er bare få dager til Alexander flytter til Los Angeles for å starte arbeidet ved Nasa-senteret Jet Propulsion Laboratory.

Det var næringslivsmagasinet Medvind 24 som først skrev om saken.

Hvert år mottar Nasa tusenvis av søknader fra studenter som ønsker internship, skriver selskapet på egne nettsider. Da Alexander søkte på jobben i fjor høst, gjorde han sitt beste for å skille seg ut i mengden.

– Jeg skrev en mail om hvorfor de burde velge akkurat meg og ingen andre.

Administrerende direktør i Norsk Romsenter sier det er svært stas at en nordmann har fått denne muligheten i Nasa.

– Jet Propulsion Laboratory er et spennende miljø. Å få denne jobben tyder på at man er målrettet, har høye ambisjoner og helt spesielle personlige egenskaper, sier Christian Hauglie-Hanssen.

Vil søke om å bli astronaut

Og med en fot innenfor den amerikanske romfartsetaten, er Alexander et skritt nærmere den store barndomsdrømmen: Å bli astronaut.

– Det høres kanskje spesielt ut å sette seg så høye mål, men noen må jo tørre å gjøre det også, sier Hatteland, som har en bachelorgrad innen aerospace engineering.

Buzz Aldrin på månen 1969

Nasa står for National Aeronautics and Space Administration. Romfartsorganisasjonen står bak store bragder, for eksempel Apollo-programmet som sendte mennesker til månen for første gang.

Foto: Neil Armstrong/NASA

For å være en kvalifisert astronaut-søker krever Nasa blant annet at man har studert vitenskap, teknologi, ingeniørfag eller matematikk. Mange ønsker stillingen, og jobben er svært vanskelig å få.

Den siste klassen av astronautkandidater ble valgt i 2017 etter å ha mottatt mer enn 18.300 søknader. Tolv menn og kvinner ble plukket ut av Nasa.

– Det blir vanskelig, men det er mål jeg skal jobbe mot. Forhåpentligvis blir jeg første nordmann på månen.