Hopp til innhold

Aldri har boligprisene økt så mye i løpet av 1. kvartal

Så langt i 2022 har boligprisene i Norge steget med 7,6 prosent. Det har heller aldri vært færre eneboliger til salgs i Stavanger.

Bolig til salgs i Stavanger

Det har aldri blitt lagt ut så mange boliger i løpet av mars måned i Norge før. Men i Stavanger er det få boliger og mange om beinet.

Foto: Anders Fehn/NRK

– Det er mange i Stavanger som vil skifte bolig nå, sier administrerende direktør i Eiendomsmegler 1 i Stavanger, Laila Neverdahl.

Boligprisene steg med 1,1 prosent i mars 2022. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,0 prosent.

– Boligprisene fortsatte å stige sterkt i mars. Så langt i 2022 har boligprisene i Norge steget med hele 7,6 prosent. Det gjør 1. kvartal 2022 til det sterkeste i boligprisstatistikkens historie, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Stavanger har snudd seg 180 grader rundt i forhold til i fjor. Da var det mange boliger på markedet, og salget hadde god fart.

Nå er det imidlertid god etterspørsel og et moderat tilbud.

Det driver prisene opp.

Ifølge statistikk fra Eiendom Norge steg boligprisene i Stavanger med 2,1 prosent i mars.

De siste tolv månedene steg prisene med 8,2 prosent.

Laila Neverdahl, aAdministrerende direktør, EiendomsMegler 1 SR-Eiendom AS.

Laila Neverdahl, administrerende direktør i Eiendomsmegler 1.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Historisk lavt

Ifølge Neverdahl er faktisk nå et historisk lavt antall eneboliger for salg i Stavanger kommune. Bare 69 brukte eneboliger i hele Stavanger.

22 prosent av disse ligger i gamle Finnøy og Rennesøy kommune.

– Og rekkehusene flyr unna. I snitt ligger et rekkehus i 21 dager før det blir solgt. Det er en rask omsetningshastighet, sier Neverdahl.

Hun forklarer at prisene fortsatt stiger i Rogaland.

– Det er mye på grunn av at det fortsatt er ganske rimelig å kjøpe bolig i Stavanger kontra de andre storbyene. Det er 33 prosent billigere per kvadrat her enn i Trondheim, sier hun.

Visningsskilt

Mange kommer på visning, og mange av boligene går over takst.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Norges bank økte nylig renten med 0,25 prosentpoeng.

Hun tror ikke renten vil ha noe å si på nordmenn sin kjøpelyst.

– Vi så allerede i fjor høst at renten økte. Da var vi nysgjerrige, men det skjedde ingenting der. Renten er fremdeles lav, og den er varslet. Da har de fleste fått tid til å tenke seg om og tilpasse seg, mener Neverdahl.

Tror prisene i Stavanger vil fortsette å stige

– Hvorfor er det så få eneboliger?

– Det er en kombinasjon av at vi var helt tomsolgte på slutten av fjoråret. Det var en sterk avslutning, og mange ville selge før den nye avhendingsloven kom på plass. Da tar det tid å få tilbudet opp igjen, mener hun.

– Så alle bør selge nå og vente med å kjøpe?

– Alle kan ikke selge og flytte hjem til svigermor heller. Det er god balanse i markedet, og vi tror at prisene er på vei opp så det er ikke sikker det lønner seg å vente. Det er også gode nybolig-prosjekter på gang, sier hun.

Banksjef i Nordea, Sveinung Hetland, sier at banken de to siste ukene i mars har sett en mangedobling av henvendelser på fasatrente.

Situasjonen er ikke helt den samme landet sett under ett.

Regional prisutvikling på boliger
Foto: Nordea

Forventer at markedet kjølner

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerfobund, Carl O. Geving, forventer en avkjølning i markedet, da det allerede går tregere i år enn de to tidligere årene.

– Akkurat nå er tilbudssiden på vei opp, slik som den pleier på våren, og da får man mer aktivitet. Likevel ser vi at det for første gang på mange år har blitt solgt færre boliger enn det som ble lagt ut i januar og februar - vanligvis rives disse vekk, forklarer han.

Carl O. Geving, direktør i NEF.

Carl O. Geving er administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Den lave aktiviteten tror han kan skyldes flere ting, hvor blant annet verdenssituasjonen er en faktor til usikkerhet for markedet.

– Vi er akkurat ferdig med en pandemi og så kom krigen i Ukraina. Dette gir folk en generell usikkerhet om fremtiden og om hvordan situasjonene eventuelt vil påvirke økonomien, sier Geving.

Selv om situasjonen er som den er, har han god tro på markedet i Rogaland, også i fremtiden.

– Rogalendinger er omstillingsdyktige. Usikkerheten som foregår i verden nå tror jeg Rogaland og Stavanger takler bra. De er forberedt på svigninger og eventuelle kriser, rett og slett på grunn av erfaring, forklarer Geving.