Hopp til innhold

Fra kontorer til akuttmottak på ei uke

Om ikke mange timer kommer de første asylsøkerne til akuttmottaket i det Telenor-bygget på Forus. De ansatte i Base Property har jobba lange dager for å få det i stand.

I kveld kommer de første asylsøkerne til akuttmottaket i det Telenor-bygget på Forus. De ansatte i Base Property har jobba lange dager for å få det i stand.

VIDEO: Eiendomsselskapet Base Property har inngått en leie- og driftsavtale med UDI og skal kunne ta imot 1000 personer i bygget. Nå er rommene klare.

– Vi har god kontroll på sikkerhet, beredskap og bemanning, så vi gleder oss til å ta imot beboerne, som kommer snart, sier Andreas Poulsson.

Vanligvis jobber han som prosjektutvikler i Base Property, som driver med eiendomsutvikling. Nå har han blitt daglig leder for Forus Akuttinnkvartering. Eiendomsselskapet har nemlig inngått en leie- og driftsavtale med UDI.

– Vi har knyttet til oss sivilforsvaret, som vi har fått god hjelp av, og ansatt folk som har jobbet ved asylmottak, som har lang erfaring med dette. Vi trenger å knytte til oss denne kompetansen, for å kunne drive dette, sier Poulsson.

Telenorbygget, Forus akuttmottak

Telenorbygget på Forus skal huse 1000 asylsøkere.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

100 jobber og mange interesserte

Bygget, som har blitt brukt til kontorlokaler, skal nå kunne ta imot 1000 personer. Det har vært en stor jobb å gjøre det om til et mottakssenter.

– Den største utfordringa til nå har vært å få bygget i stand på ei uke; med senger, kantinedrift, internett, bemanning og renhold, sier Poulsson.

Kontrakten med UDI har en verdi på i overkant 200 millioner og omfatter 100 årsverk. Blant annet skal 25 miljøarbeidere, en lege, en sykepleier og flere Røde Kors-representanter holde til ved mottaket.

– Mange har vært interesserte i å jobbe her. Vi fikk inn 150 søknader på 25 miljøarbeiderstillinger. Det er høy arbeidsledighet i Rogaland nå, sier han.

Fra oljebransjen til mottaket

Flere av dem som har søkt seg til akuttmottaket kommer fra oljejobber på Forus.

– Dette er mye mer betydningsfullt, og nært hjertet. Jeg har alltid vært interessert i fremmede kulturer, og å hjelpe de som trenger det, sier Elise Håland Voster.

Hun kommer fra stillingen som personalleder i IKM, og har tidligere jobbet for ConocoPhilips og Statoil. Nå skal hun jobbe ved akuttmottaket.

– Det har vært litt «armer og bein» til nå, men det er god stemning, og mange som jobbet mot det samme. Jeg gleder meg til å komme i gang, sier hun.

Det gjør også Andreas Poulsson.

– Det viktigste er at beboerne skal føle seg ivaretatt, trygge, og ha aktiviteter å gå til. Det er det viktigste sikkerhetstiltaket vi kan gjøre. Hvis de trives er de rolige og fornøyde. Da unngår vi problemer som vi har lest om andre steder, sier han.

Akuttmottak for flyktninger

Fra kontorlokaler til akutt asylmottak.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK