NRK Meny
Normal

Aktor: – Vi kan ikke kalle inn 140.000 vitner

På fire år sto 140.000 navn på medlemslistene til SOS Rasisme. Hvis det var riktig, hadde medlemsveksten vært eksepsjonell, ifølge aktor i straffesaken mot åtte tidligere ledere og ansatte i organisasjonen.

Hallvard Gardshol Bjørndal

Aktor Hallvard Gardshol Bjørndal (til venstre) og hovedtiltalte i rettssaken, tidligere SOS Rasisme-leder Kjell Gunnar Larsen (til høyre). John Christian Elden forsvarer Larsen.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

De åtte er tiltalt for grovt bedrageri i straffesaken som nå er i gang i Haugaland tingrett. Påtalemyndigheten mener medlemsjuks i SOS Rasisme førte til at organisasjonen fikk utbetalt over 16,8 millioner kroner i støtte som den ikke hadde krav på.

Tirsdag fortsatte han sitt innledningsforedrag i Haugaland tingrett i Haugesund. Ifølge aktoratet har SOS Rasisme i perioden mellom 2007 og 2010 hevda å ha totalt 140.000 navn i medlemslistene sine.

Til sammenligning oppgir Den Norske Turistforening i dag å ha 270.000 medlemmer, Røde Kors 133.000 og Norges speiderforbund 18.500.

Aktor: «Eksepsjonell medlemsvekst»

At SOS Rasisme på noe tidspunkt hadde slike medlemstall, anser aktor i rettssaken, politiadvokat Hallvard Gardshol Bjørndal, som usannsynlig.

– Vi kan ikke kalle inn 140.000 vitner, sa han til retten.

Hallvard Gardshol Bjørndal

Politiadvokat og aktor Hallvard Gardshol Bjørndal.

Foto: Kjersti Hetland / NRK

– Hvis vi hadde ment at de hadde 140.000 medlemmer, hadde vi aldri tatt ut en tiltale, sier han til NRK, og legger til:

– Medlemsveksten var eksepsjonell. Det er vel ingen andre frivillige organisasjoner som har hatt tilsvarende medlemsvekst på så kort tid, sier aktoren.

Skal gå gjennom verving og registrering

Aktoratet vil seinere i rettssaken forsøke å overbevise retten om at dette tallet var langt høyere enn det reelle, og at medlemslistene besto av både oppdikta personer og personer som aldri hadde gitt sitt samtykke til å stå i SOS Rasismes register.

– Vi vil vise hvordan vervinga er gjennomført, men også registrering av medlemmer, sier Gardshol Bjørndal.

Kjell Gunnar Larsen

Kjell Gunnar Larsen.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

Tiltalte Kjell Gunnar Larsen er den av de åtte som har de mest omfattende anklagene retta mot seg. Han var ikke blid over aktors påstander.

– Hvis han vil påstå at opp mot alle våre medlemmer er falske, må han bevise det. Over en tiårsperiode sendte vi ut en million aviser og brev til våre medlemmer. Vi fikk ikke ett oppslag i noen lokalavis om at noen mente at vi hadde sendt brev til dem på feil grunnlag, sier han.

Alle de åtte tiltalte nekter straffskyld i medlemsjuks. En tiltalt innrømmer derimot delvis skyld i å ha jukset med studiestøtte. Det er satt av ti uker til saken.