SOS Rasisme: – Dette er en hekseprosess

Politiet aksjonerte fredag morgen mot SOS Rasisme i Haugesund på jakt etter dokumentasjon på medlemsjuks. –En hekseprosess, hevder organisasjonen.

Video Aksjon SOS Rasisme

Politiet tok flere beslag i aksjonen. Foto: Svein Morten Hagen.

– Vi ransaker lokalene til SOS Rasisme i forbindelse med den pågående straffesaken om medlemsjuks, sa etterforskningsleder ved Haugesund politistasjon, Torbjørn Nervik til NRK fredag formiddag.

Dagbladet har tidligere avslørt massivt medlemsjuks i organisasjonen. Ifølge avisen tok fem polititjenestemenn seg inn i organisasjonens lokaler fredag morgen.

Som følge av ransakelsen tok politiet med seg rundt ti harddisker, i tillegg til flere esker med dokumenter fra lokalene.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

SOS Rasisme

SOS Rasisme sitt hovedkontor i Haugesund.

Foto: Gisle Jørgensen

– Vi har tatt med oss en hel del for å forsøke å sikre oss at vi får med oss det vi kanskje trenger. Undersøkelsene av dette vil nok ta litt tid, så får vi se om det var materiale vi hadde behov for, sier Nervik.

Omfattende medlemsjuks

I november i fjor ble organisasjonen funnet skyldig i omfattende medlemsjuks og dømt til å betale tilbake 9,7 millioner kroner til Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner.

Ved 09.15-tida fredag gikk politiet til aksjon mot SOS Rasisme sit hovedkontor i Haugesund på jakt etter bevismateriale i Norgeshistoriens største medlemsjukssak.

– En rekke politifolk ransaker kontorene til SOS Rasisme, forteller NRKs reporter på stedet, Gisle Jørgensen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Sikring og låseservice

Folk fra Sikring og låseservice hjalp fredag politiet med å ta seg inn i lokalene til SOS Rasisme i Haugesund.

Foto: Gisle Jørgensen

Låst dør

Jørgensen forteller at politiet måtte bruke nesten en halvtime på å ta seg inn i lokalene på grunn av at inngangsdøren var låst.

– Politiet har nå fått profesjonell hjelp til å komme seg inn, sier han.

SOS Rasisme selv synes lite om ransakingen.

– Dette blir helt feil, vi har aldri nektet politiet noe som helst, sier hovedkasserer i SOS Rasisme, Kjell Gunnar Larsen til NRK.

– Frykter du det som skjer?

– Nei, jeg frykter ikke dette. Vi har forklart oss sant om saken og har ikke jukset bevisst med medlemskap. Dette er en hekseprosess blåst ut av alle proporsjoner, sier Larsen.

Etterforskningsleder Torbjørn Nervik vil ikke kommentere kritikken fra Larsen.

Les også: Etterforskes for falsk forklaring og bedrageri

Les også: Må betale tilbake 9,7 millioner