NRK Meny
Normal

Aksjonærene godkjente stor oljesammenslåing

To av verdens største oljeserviceselskaper, Halliburton og Baker Hughes, slår seg nå sammen. De vil spare penger og kjempe sammen mot det største selskapet i klassen.

Halliburton

Halliburton skal nå overta Baker Hughes. Avtalen er verdt 235 milliarder kroner. Her er Halliburtons kontor på Sola.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Sammenslåingen ble varslet allerede i november i fjor, men først nå har aksjonærene gitt sin støtte til fusjonen.

– Vi er ekstremt glade for at aksjonærene i Halliburton and Baker Hughes har vist så stor støtte til fusjonen, sier Halliburtons toppsjef og styreformann Dave Lesar til bedriftens nettsider.

Frykter mer nedbemanning

– Vi synes ikke det er negativt å bli en del av Halliburton. Selskapet vil bli slagkraftig og de som får være med på dette er heldige, sier hovedtillitsvalgt Atle Bertelsen i fagforeningen Industri Energi til Stavanger Aftenblad.

– Vår bekymring er at ikke alle ansatte får bli med inn i det nye selskapet. Og de som mister jobben i dag får det tøft. Det er ikke bare å gå ut og «snope» seg en jobb i sag, sier Bertensen til avisen.

Fusjonen innebærer i praksis at Halliburton overtar Baker Hughes, og transaksjonen har en verdi på 34,6 milliarder dollar, vel 235 milliarder kroner. Begge selskapene har kontorer i Tananger i Sola kommune i Rogaland.

Skal spare milliarder og konkurrere

De to amerikanske selskapene er blant verdens største innen oljeservice. Baker Hughes har hatt en markedsverdi på over 150 milliarder kroner, mens Halliburton er blitt verdsatt til godt over det doble. Begge selskapene er tungt inne i norsk oljeindustri.

Oppkjøpet vil trolig styrke det sammenslåtte selskapet i konkurransen med verdens største oljeserviceselskap, Schlumberger. Selskapene sier sammenslåingen er ventet å gi årlige innsparinger på nesten 14 milliarder kroner.

– Vi er sikrere enn noen gang på at denne sammenslåingen vil skape en sterkere organisasjon med en unik dybde og bredde av tjenester, som vil kommer våre aksjonærer, kunder og ansatte i begge selskaper til gode, sier Lesar, som fortsetter i stillingen etter fusjonen.