NRK Meny
Normal

Aker solutions kutter inntil 900 stillinger

Nedskjæringene vil ramme avdelingene i Stavanger, Bergen, Kristiansund, Trondheim, Tromsø og Sandnessjøen, i tillegg til offshore.

Aker Solutions

Aker Solutions avdeling i Stavanger er blant dem som vil bli rammet av nedskjæringer på inntil 900 stillinger.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

– Oljeservicemarkedet er svært krevende og uforutsigbart, særlig innenfor vedlikehold, modifikasjoner og operasjoner, sier Bunny Nooryani, kommunikasjonsdirektør i Aker Solutions til NRK.

Bunny Nooryani, kommunikasjonsdirektør i Aker Solutions

Bunny Nooryani, kommunikasjonsdirektør i Aker Solutions, forteller at selskapets nedjustering av kapasiteten kan berøre inntil 900 stillinger.

Foto: Eivind Røhne

Det er fallende investeringer på norsk sokkel og færre oppdrag fra oljeselskapene.

– Vi har nå sett at på grunn av manglende arbeid er vi nødt til å justere vår kapasitet, sier Nooryani.

Informerte alle ansatte

Selskapet har på allmøter i dag informert ansatte i forretningsområdet for vedlikehold, modifikasjoner og operasjoner (MMO) i Norge.

Budskapet var klart: det er behov for å reposisjonere virksomheten og styrke konkurranseevnen i et marked med store utfordringer.

– 2016 blir krevende, men vi er ennå optimister. Vi tror det ligger mange gode muligheter der. Med tiltakene vi nå gjør er vi optimister og kan vinne jobber som vi tror kommer i markedet innenfor komplekse drift- og vedlikeholdsoppgaver, sier Norge-sjef i Aker Solutions Per Harald Kongelf.

Stenger verkstedet i Sandnessjøen

Avhengig av fremtidig aktivitetsnivå vil tilpasningene kunne berøre inntil 900 faste stillinger ved fasiliteter i Stavanger, Bergen, Kristiansund, Trondheim, Tromsø og Sandnessjøen, i tillegg til offshore.

Kommunikasjonsdirektøren sier at prefabrikasjonsverkstedet i Sandnessjøen vil midlertidig bli stengt ned i tre år.

Atle Teigland, konserntillitsvalgt i Aker Solutions

Konserntillitsvalgt i Aker Solutions, Atle Teigland.

Foto: Johan B. Sættem

Konserntillitsvalgt: – Dette er mye mer enn tall

Det er dramatisk når så mange må gå, sier konserntillitsvalgt i Aker Solutions, Atle Teigland. Ifølge ham tar de ansatte beskjeden tungt.

– Mange var forberedt på at dette skulle skje, og flere har vært urolige for at dette skal ramme dem, sier han.

– Dette er mye mer enn tall. Det er ansatte som har forpliktelser, hus og hjem som nå blir berørt, og når en veit at dette handler om menneskeskjebner, er det er en tung prosess å være inne i, legger han til.

Aker-sjef

– Vi har kommet til at vi må gjøre justeringer for å komme slagkraftig ut, sier leder for selskapet i Norge, Per Harald Kongelf.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Oljepris på 20-tallet

Onsdag kveld falt oljeprisen til under 30 dollar fatet for første gang på 12 år. Den lave oljeprisen påvirker markedet, og byr på store utfordringer for norsk økonomi.

Hvor tett knyttet opp til oljeprisen vi ser nå er dagens avgjørelse?

– En oljepris i dag har vi ikke noe forhold til, men vi prøver å ha et syn på markedet og markedsutsiktene og hvordan det påvirker aktørene. Vi har kommet til at vi må gjøre justeringer for å komme slagkraftig ut, sier Kongelf.

Mistet Statoil-kontrakt

Kapasitetsjusteringene vil skje gjennom naturlig avgang, omplasseringer av ansatte til andre deler av selskapet og oppsigelser.

Aker Solutions mistet før jul en langsiktig kontrakt med Statoil.

– Dette innebærer at arbeidsvolumene våre blir noe lavere, sier Nooryani