NRK Meny
Normal

Aker i Egersund nedbemanner etter nyttår

Når Aker Solutions i Egersund etter nyttår nedbemanner i innleid arbeidskraft, vil ringvirkningene bli store også for næringslivet i regionen.

Aker Solutions i Egersund

Aker Solutions i Egersund nedbemanner med 1500 etter nyttår. Det vil også næringslivet merke.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Når det ikke kommer flere oppdrag til verftet, så er det ikke arbeid heller, sier Oddvar Hølland.

Oddvar Hølland

– Når det ikke kommer flere oppdrag til verftet, så er det ikke arbeid heller, sier Oddvar Hølland i Aker Solutions Egersund.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK
Steffen Tengs

– Aker er en hjørnesteinsbedrift som betyr mye for oss også, sier Steffen Tengs hos Pizzabakeren i Egersund.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK
Kari Robertson Arntsen

– Aker betyr jo både indirekte og direkte mye for handelen og næringen i sentrum, sier Kari Robertson Arntsen i Egersund sentrumsforening

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Han er klubbleder ved Aker Solutions i Egersund, og ser med bekymring på at det kun er småoppdrag igjen når bedriften nedbemanner på nyåret.

1500 innleide arbeidere må gå når prosessmodulen til Edvard Grieg-plattformen og arbeidet med Subsea på Åsgård er ferdig i vinter. Det er kun innleid arbeidskraft som blir kuttet, og bedriften skal redusere til sine faste 660 ansatte.

Anne Cecilie Lund-Andersen, pressesjef i Aker Solutions, sier at kuttene er langt mindre dramatiske enn det kan høres ut som.

– Det er snakk om sesong- og prosjektrelatert arbeidskraft. Det dreier seg om svingninger i markedet, noe som ikke er uvanlig i bransjen, sier hun.

Aker Solutions i Egersund går med det tilbake til sin egen bemanning.

– Når kontrakter utløper enten ved sesongens eller prosjektets slutt er det helt vanlig å gå tilbake til egen bemanning, sier Lund-Andersen.

Det betyr nedgangstider for næringslivet i Eigersund, som har dratt nytte av den store aktiviteten ved verftet på Eigerøy.

Storkunde

– Det har blitt levert spesielt mye til Aker. Ofte 40-50 pizzaer til dagen, og en gang 70 på en dag, sier Steffen Tengs hos Pizzabakeren i Egersund.

Han forteller at den høye aktiviteten hos Aker har gjort det siste året travelt for bedriften. Nå håper han på mer aktivitet på Aker.

– Det er en hjørnesteinsbedrift som betyr mye for oss også, sier Tengs.

Påvirker handelen

Styreleder i Egersund sentrumsforening, Kari Robertson Arntsen, forteller at butikkene i sentrum er avhengige av at det går godt for Aker.

– Aker betyr jo både indirekte og direkte mye for handelen og næringen i sentrum. Oppturer og nedturer hos dem, blir oppturer og neturer for handelen i Egersund, sier hun.

Avhengige av oppdrag

Hølland i Aker Solutions sier at verftet er avhengige av nye oppdrag.

– Vi må ha nye oppdrag til neste år på et eller annet vis. Vi må inn med anbud for å få inn noe på verftet i 2016 for å overleve. De kan ikke stoppe dette uansett, sier han.

Hølland er takknemlig for at ledelsen tar situasjonen alvorlig.

– Vi er heldige som har en lokal ledelse som gjør alt de kan for at vi skal overleve. De gjør en kjempejobb, sier han.

Gater i Egersund

Tomme gater kan bli et mer vanlig syn i Egersund når Aker nedbemanner med 1500 ansatte etter nyttår.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK