Normal

58 sykehusleger kan bli tatt ut i streik

Stavanger universitetssykehus vil bli rammet dersom meklingen mellom Akademikerne og arbeidsgiverne ikke fører fram.

Tåke ved sykehuset

Dersom det meklingen mellom Akademikerne og arbeidsgiverne ikke fører fram, blir 78 personer tatt ut i streik ved Stavanger Universitetssykehus tatt ut i streik fra mandag.

Foto: Lise Andreassen Hagir / NRK

– Vi har varslet plassoppsigelser for 78 medlemmer som er ansatt ved Stavanger universitetssykehus (SUS) 58 av disse er leger. De øvrige er blant annet psykologer, jurister og ingeniører, stort sett ikke medisinsk personell.

Det sier Rune Frøyland til NRK. Han er forhandlingsleder for Akademikerne helse.

Les også: Mulig sykehusstreik torsdag – forhandler utover natten

Ved midnatt natt til torsdag går meklingsfristen ut for sykehusansatte i Akademikerne og 250 medlemmer kan bli tatt ut i streik. Rett før fristen varsler organisasjonen opptrapping fra mandag.

Leder Rune Frøyland i Akademikerne Helse.

Rune Frøyland er forhandlingsleder for Akademikerne helse. Han mener streikeuttaket er svært moderat.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

– Truer ikke liv og helse

Stavanger Universitetssykehus blir ikke rammet i den aller første fasen. I den er 250 personer tatt ut i streik. Den varslede opptrappingen kommer imidlertid allerede mandag.

Da tar fagforeningen ut ytterligere 325 medlemmer i streik. Ved siden av Stavanger Universitetssykehus rammes også Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) og Helse Bergen og St. Olav i Trondheim.

– Vårt streikeuttak er svært moderat, Akademikerne er opptatt av at en eventuell konflikt skal ramme arbeidsgiver, og være til minst mulig skade for uskyldige tredjeparter. Opptrappingen berører nye sykehus og vi tar i praksis ikke ut flere der vi allerede har varslet plassfratredelse, sier Frøyland.

Forhandlingslederen sier han er sikker på at heller ikke en eventuell opptrapping vil true liv og helse. Han lover en liberal praktisering av dispensasjonssøknader.