Hopp til innhold

Advokat: – Russen har rett til å få pengene igjen

GJESDAL (NRK): 14.500 russ har kjøpt billetter til Landstreff Stavanger, men ingen får billettpengene igjen. Det vekker reaksjoner, både innen russ og juss.

Russ inntar Kongeparken

Flere tusen russ, som egentlig skulle på Landstreff Stavanger i den kommende russetiden, får andre tilbud som plaster på såret. Men russen selv er ikke videre fornøyd med tilbudet.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Det hadde ligget i kortene en stund, men onsdag sist uke avgjorde kommunestyret i Gjesdal at Landstreff Stavanger i Kongeparken må avlyses.

Sist uke sa arrangøren Lund Gruppen AS at de trengte tid for å finne ut hva de skulle tilby i stedet. Mandag fikk flere tusen russ svaret i e-postboksen:

Ingen får igjen penger for selve billetten, men alle tilleggspakker betales tilbake. Dette gjelder opp mot 10.000 av 14.500 som har kjøpt billett, ifølge arrangøren.

Som erstatning kan russen velge mellom flere arrangementer. Festivalpass til treffet Back Together – by LS, som finner sted i Kongeparken neste vår. De kan også få to festivalpass til Elvefestivalen i Drammen i august, to sesongkort til Kongeparken eller festivalpass til Palmesus i Kristiansand i juli.

1000 medlemmer på én time

– Når vi har brukt tusenvis av kroner og heller blir tilbudt feiring neste år, eller sesongkort i Kongeparken, er det en utrolig svak erstatning. Ikke i nærheten av det tilbudet vi brukte penger på, sier Kaja Hjertenes, russ i Stavanger.

Etter å ha lest e-posten fra Landstreff Stavanger startet Hjertenes Facebook-gruppen «Gi russen tilbake LS-pengene». Mandag kveld hadde gruppen 2000 medlemmer.

Russetreff 2013

Alle russetreff er avlyst denne våren. Landstreff Lillehammer (bildet), som skulle gått av stabelen 1. til 3. mai, refunderer billettprisen. Landstreff Stavanger gjør det ikke.

Foto: Arne Sørenes / NRK

– Dette er utrolig tullete! Jeg har egentlig ikke brukt så mye tid på å planlegge russetiden, men landstreffet og de 3000 kronene jeg brukte på billetten, skulle være min investering i russetiden, sier hun.

I gruppen samarbeider nå medlemmene om å finne ut hvilke rettigheter de har.

Arrangøren: Dramatisk

– Vi har jobbet steinhardt for å finne noen alternativer. Det er en utrolig krevende situasjon vi står i, sier pressekontakt Aasmund Lund.

Lund Gruppen har allerede permittert over 100 ansatte.

– Grunnen til at vi ikke refunderer billettpengene, er rett og slett et likviditetsspørsmål. Investeringene i arrangementet er allerede gjort, sier han.

Aasmund Lund

Pressekontakt for Landstreff Stavanger, Aasmund Lund, sier Lund Gruppen AS allerede har permittert 100 ansatte. Hvis alle billettpengene får pengene tilbake, blir dere fremtid enda mer usikker, sier han.

Foto: Erik Waage

Russen må bestemme seg innen fredag hva de velger. Fristen er satt for at arrangøren skal kunne planlegge, ifølge Lund.

Han frykter ikke at firmaet går konkurs, men kaller situasjonen dramatisk.

– Ikke bare for landstreffet, men for alle våre avdelinger. Dette kan vare i én måned til, men også ti.

Familieparken Kongeparken, hvor Landstreff Stavanger blir arrangert, har for øvrig utsatt sesongåpningen. Opprinnelig skulle parken åpnet 4. april.

– Forbrukerrettighetene er ikke satt i karantene

Forbrukerrådet har forståelse for at situasjonen er spesiell.

– Men det betyr ikke at forbrukerrettighetene er satt i karantene. Russen har rett på å få pengene tilbake hvis arrangøren ikke kan levere de har betalt for, sier Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet.

Blyverket syns det er flott at det tilbys alternativer, men at alternativene ikke er i nærheten av det som er betalt for.

Inger Lise Blyverket er direktør i Forbrukerrådet

Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet, oppfordrer misfornøyd russ til å sende en e-post til arrangøren og be om å få pengene tilbake.

Foto: Forbrukerrådet

– Et russetreff er knyttet til en bestemt tid på året, og skal feire en avslutning på et langt skoleløp. sier Blyverket.

Forbrukerrådet oppfordrer russen til å sende en melding til arrangøren hvis de ønsker å få pengene igjen. Om arrangøren ikke betaler, kan russen klage gjennom Forbrukerrådets nettsider.

Advokat: – Litt uredelig

Svein Kjetil Lode Svendsen, advokat hos Elden DA, er også klar på at russen kan kreve pengene tilbake.

– Hvis russen ønsker det, har de rett på å få pengene igjen. Det eneste de må gjøre er å sende en e-post til arrangøren og si at de ønsker refusjon, sier Svendsen.

Advokat Svein Kjetil Lode Svendsen

Advokat Svein Kjetil Lode Svendsen er enig med Forbrukerrådet, men peker også på at full tilbakebetaling kan russen har rett på å få pengene tilbake.

Foto: Jørn Norstrøm / NRK

Han kaller tilbudet fra arrangøren «litt uredelig», og mener de burde samarbeidet med kommunen for å kunne betale alle tilbake.

Samtidig foreslår han at flere bør benytte alternativene arrangøren tilbyr.

– Arrangøren har nok allerede brukt mye av pengene de har tjent på billetter. Hvis alle som har bestilt, krever pengene tilbake, kan det hende at det blir for mye for arrangørene. Hvis de ikke har midlene, og går konkurs, kan det bety at ingen får pengene tilbake, sier Svendsen.

NRK har gjort Aasmund Lund kjent med Forbrukerrådet og advokatens oppfordringer. Lund har forståelse for at mange er skuffet.

Ifølge Lund har flere russ allerede benyttet noen av alternativene. Enkelte har også meldt fra at de ikke vil kreve pengene tilbake for å sikre at neste års russ kan reise på landstreff.

– Vi står overfor en pandemi og et verdenssamfunn som ikke ser likt ut i dag som i går. Dette er ekstreme tilfeller, sier han.