Hopp til innhold

Advokat-krangel i Nokas-retten

Dan Pettersens advokat, Brynjar Meling, brukte store deler av sin prosedyre på å angripe Thomas Oscar Ingebrigtsen. Dermed tente Ingebrigtsens forsvarer.

- Jeg forstår ikke dette massive angrepet, sa forvarer Tor Kjærvik da han holdt sin prosedyre et par timer etter at Brynjar Meling hadde vært i ilden.

Da hadde Meling påstått at det ikke ville blitt noe Nokas-ran hadde det ikke vært for Kjærviks klient, Thomas Oscar Ingebrigtsen.

Den lokale medhjelperen

Bakgrunnen for advokat-krangelen er spørsmålet om hvem av de to tidligere kameratene Dan Pettersen eller Thomas Oscar Ingebrigtsen som var David Toskas nærmeste, lokale medhjelper. Det er naturligvis en posisjon ingen av dem vil ha.

 

Aktoratet mener Dan Pettersen er den mest sentrale av dem. Påtalemyndigheten mener han var medlem av ranslaget og bør straffes også for drapet på Klungland, selv om de mener han "bare" sto vakt ved dekkleiligheten i Nedre Dalgate.

- Ingebrigtsen modig

Aktoratet har gitt Thomas Oscar Ingebrigtsen en langt mer perifer rolle som en medhjelper som ikke var i aksjon under ranet. Ingebrigtsen er i tillegg karakterisert som "modig" av aktoratet etter sine politiforklaringer der han navngir flere av de Nokas-tiltalte. Han nevner blant annet Dan Pettersen på en måte som gjør ham til en aktiv del av Toskas ransplanlegging. Samtidig plasserer han sin tidligere kamerat som vaktmann i Nedre Dalgate, der aktoratet nå har plassert ham.

- Det er jo Ingebrigtsen som har trukket Dan Pettersen vekk fra Domkirkeplassen. Derfor er dette angrepet fra Meling helt uforståelig, sa advokat Kjærvik i sin prosedyre.

Han mente forsvarerkollega Meling bare brukte "et par minutter" på de sentrale punktene i tiltalen mot Dan Pettersen, mens han mente at resten av prosedyren var en to timer lang svertekampanje av sin klient.

- Kjører slalåm

- Meling kjører slalåm gjennom forklaringen til Ingebrigtsen. Han bruker forklaringen der det er noe å hente, mens resten blir betegnet som lite troverdig, sa Kjærvik.

- Ingebrigtsen er ifølge Meling troverdig når han flytter Dan pettersen bort fra Domkirkeplassen og der han (Meling, red anm.) ellers finner det passende, mens resten liksom bare er sprøyt.

Brynjar Meling mener det er helt galt at Dan Pettersen skal dømmes for grovt ran med døden til følge, mens Thomas Oscar Ingebrigtsen har en langt mildere tiltale som medhjelper. I Melings øyne er Ingebrigtsen den mest sentrale av de to. Eller som han altså påsto i sin prosedyre:

- Ingen Thomas Oscar Ingebrigtsen, intet Nokas-ran.