Lærerveteran advarer unge mot yrket

Geir Allan Stava mener arbeidsgiveren vil fjerne alt som kan gjøre læreryrket attraktivt.

Lærerveteran advarer unge mot læreryrket

– Hvis vår arbeidsgivermotpart Kommunenes Sentralforbund (KS) nå får det som de vil, så er det ingenting igjen av det som gjorde læreryrket attraktivt.

Geir Allan Stava har vært lærer i tjuefem år. For tiden arbeider han ved Åkra ungdomsskole på Karmøy. Han er tillitsvalgt i Skolenes Landsforbund.

Nå advarer lærerveteranen unge mot å velge å bli lærere.

Les også: – Kan ikke leve av å være middelmådige

Les også: – Noen må tørre å tøye strikken

– Nå vil de ta fullstendig kontroll. Nå skal lærerne ha kontortid, og kortere tid enn før. Du kan ikke selv bestemme når du vil rette prøver eller gjøre forberedelser, mener Stava.

– Det verste; lærerferien blir borte

Han mener fleksibiliteten rundt lærernes arbeidshverdag vil bli borte.

– Du vet ikke hvilke timer du skal måtte undervise. Det vil være helt opp til økonomien til skolen. Og det siste, og kanskje det verste; Den såkalte lærerferien blir borte, sier Stava.

Geir Allan Stava

Geir Allan Stava mener arbeidsgiveren vil fjerne alt som kan gjøre læreryrket attraktivt.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Skolesjefen i Karmøy kommune, Aksel Røsand, forstår frustrasjonen. Han mener likevel utspillet fra Stava er feil.

– Jeg føler at statusen er på vei opp for læreryrket. Jeg håper flere og flere vil se på det som et attraktivt yrke. I mitt hode er det landets viktigste yrke, sier Røsand.

Geir Allan Stava er enig i at læreryrket er viktig. Han frykter likevel konsekvensene av utspillet fra KS.

– Hvis det går som KS vil, så ødelegger det hele læreryrket. Vi sliter jo med rekruttering. Nå skal de altså ta vekk de siste delene som gjør yrket attraktivt. Det skal KS ha vekk. Da trengs ikke engang min oppfordring, folk vil ikke søke til læreryrket, mener Stava.

– Et utspill preget av frustrasjon

Gunn Reidun Tednes Aaserød, som er fylkesleder i Utdanningsforbundet i Rogaland, mener Stava kommer med et uheldig signal.

Gunn Reidun Tødnes Aaserød, Utdanningsforbundet i Rogaland

Gunn Reidun Tednes Aaserød, som er fylkesleder i Utdanningsforbundet i Rogaland, mener Stava kommer med et uheldig signal.

Foto: Inger Johanne Stenberg

– Dette er et utspill preget av mye frustrasjon. Han målbærer en frustrasjon som mange lærer føler på nå, men jeg synes han går for langt nå han ikke kan oppfordre unge til å bli lærere, sier Tednes Aaserød.

Hun er likevel enig i mye av kritikken mot forslaget fra Kommunens Sentraforbund om å innføre kontortid og fjerne sommerferien for lærerne.

– Det vil ta fra lærerne den tiden det faktisk krever å forberede og gjennomføre den undervisningen som det er satt til å gjøre, og som de ønsker å gjøre. Læreryrket er på en måte mer enn bare det vi ser. Kvalitet krever tid, sier hun.