NRK Meny
Normal

Advarer om «husmerking» før innbrudd

Politiet på Haugalandet melder om flere innbrudd og forsøk den siste tida. Nå ber de folk passe på boligen sin – og tipse dem hvis de oppdager «husmerking».

Bernt Norvalls

Bernt Norvalls, leder for felles operativ enhet i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, frykter mobile vinningskriminelle står bak flere innbrudd i og rundt Haugesund. Nå ber han folk gjøre det vanskelig for tyvene.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

– Vi har sett at det har vært innbrudd i hus hvor de som står bak har rekognosert på forhånd. Flere av husene hvor det har vært innbrudd, har stått tomme en stund, sier Bernt Norvalls, leder for felles operativ enhet i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

Han kan imidlertid ikke si akkurat hva slags merker som har blitt satt opp på Haugalandet, men fra tidligere saker er både klistremerker eller teip på postkasser og streker på dørkarmer kjent.

– Ring til oss

Dersom innbyggere i og rundt Haugesund mistenker slik merking, vil politiet ha beskjed.

– De må melde fra til oss. Terskelen må være lav. Ring til oss, slik at vi får en oversikt over hvor dette er gjort, sier Norvalls til NRK.

Politiet mener det er omreisende kriminelle, såkalt mobile vinningskriminelle, som står bak flere boliginnbrudd og forsøk på dette. Nå ber de folk sikre boligene før de reiser på ferie.

Enkle grep kan forebygge innbrudd

– Publikum må forebygge som best de kan. Det er snakk om enkle grep, som å tømme postkassa, ha litt søppel i bosspannet, la et lys stå på i huset, ikke la stigen ligge ute, lukke vinduene og avtale at naboen ser etter, sier Norvalls.

Ifølge ham gjøres innbrudd hele året, men det topper seg gjerne i perioder hvor mange er borte fra hjemmet.

– Vi hadde flere innbrudd før påske og rett før sommeren. Innbrudd inntreffer fordi folk reiser bort. Da er risikoen større, sier han.