NRK Meny
Normal

– Kroppshysteri gjør ungdom ekstra utsatt

– Vi slåss mot er en enorm internett-produksjon av informasjon som både er feil,delvis skadelig og delvis ulovlig, mener doping-forsker Bjørn Barland.

Bjørn Barland

Doping-forsker Bjørn Barland, ga i går råd om hvordan ungdomsarbeidere, politi og treningssentre skal møte dopingproblemet.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– Det ligger et enormt krav og forventninger om den perfekte kropp, som en samfunnsutvikling. Det er det som motiverer veldig mange.

Det sier en av landets fremste forskere på doping, Bjørn Barland ved Politihøgskolen. Han deltok tirsdag på dopingkonferanse i Stavanger.

Les også: Liten risiko gjør doping svært lukrativt for kriminelle

– Det de sier i de aller fleste undersøkelsene er at de ønsker å få en endret kropp. En penere kropp, og en kropp som er mer lik idealet, men idealet når du aldri i den verden her. Det er det som er så håpløst, sier Barland.

– Slåss mot informasjon som er feil, delvis skadelig og ulovlig

NRK treffer ham i en pause i et auditorium på Universitetet i Stavanger. Vi er på konferanse. Det handler om ungdom og doping. Dagens kroppshysteri og ikke minst internett, gjør ungdommen ekstra utsatt, og det nytter ikke nødvendigvis å drive skremselsespropaganda.

Dopingbeslag

Dette er et utvalg beslag av anabole steroider gjort av politiet i Rogaland. Beslagene varierer fra piller, flytende virkestoff og gele. Flere av emballasjene gjør at stoffene ser lovlige ut.

Foto: Politiet

– Det nytter ikke lenger. I alle fall ikke lenger på det feltet her. Internett flyter jo over av alternativ informasjon. Det er jo ikke alltid den er riktig da. Det vi slåss mot er en enorm internett-produksjon av informasjon som både er feil og delvis skadelig og delvis ulovlig, mener Barland.

– Stor grad av uvitenhet rundt steroider

Snart ett år har gått siden det ble ulovlig å bruke anabole steroider. Dette er en av grunnene til at Stein Rune Eriksen i Ren Sport Stavanger inviterte til konferanse.

Les også: – Unge doper seg for å se bra ut

Les også: Dopingjeger: – Kundene er medisinske ofre

Ren Sport Stavanger er underlagt Stavanger kommune, og er et tiltak rettet mot ungdom som allerede har begynt å dope seg.

Stein Rune Eriksen

Stein Rune Eriksen, prosjektleder i Ren Sport Stavanger.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– Det ble kriminalisert 1. juli i fjor, men poenget er at steroidbruk griper om seg. Det har blitt et mye større problem nå enn det var for ti år siden. På oss virker som om det er en ganske stor grad av uvitenhet rundt steroider, så vi ønsker å få belyst denne problemstillingen sier Eriksen.

– Ekstremt tabubelagt

Ungdomsarbeidere, politi og treningssentre melder alle om økt bruk av anabole steroider blant nordmenn. Men dette viser ikke igjen i statistikken. Studier gjort av Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS), viser at bruken blant ungdom og unge voksne har holdt seg stabilt på mellom 1 og 2 prosent.

Les også: Dopingjeger: – Kundene er medisinske ofre

– Det er et veldig fokus på at det er økt omfang. Mange signaler forteller oss at det er riktig. Både det som beslaglegges og politiets etterforskning. Samtidig er det slik at med de forskningsverktøyene vi har for å gripe omfanget, klarer vi ikke å finne noen store endringer, sier Barland.

At doping er ekstremt tabubelagt, gjør også at ungdom vil vegre seg for å svare ja på at de bruker stoffet. Dette gjør det også vanskeligere for foreldre. Barland lister opp følgende faresignaler du bør være oppmerksom på:

– Det er en ekstrem opptatthet av kropp, humørendringer, nye venner, veldig fokus på å spise riktig til riktige tider. Et eller annet sted her bør det ringe en varselklokke, mener dopforskeren.

Han trekker også fram fysiske kjennetegn som er lette å oppdage.

– En voldsom utvikling i kroppen, kviser og så videre, sier han.

– Ta ungdommens ønske om kropp på alvor

Stein Rune Eriksen i Ren Sport Stavanger har følgende oppskrift for kampen mot bruken av dop blant unge.

– Vi prøver å få treningssentrene til å ta det ansvaret de sier at de gjør. Dessuten må vi se på en eller annen metode for å kunne ta ungdommen sitt ønske om kropp på alvor uten at det blir ødeleggende, mener Eriksen.