Hopp til innhold

Advarer mot returavtale med Eritrea

– Eritrea er det verste landet i verden å bo i, slår flere asylsøkere fra det afrikanske diktaturet fast. Nå advarer de regjeringen mot å inngå returavtale med landet.

Hamed Ali og Venus Medhane

Hamed Ali og Venus Medhane kom til Norge som asylsøkere for noen år siden, og har nå fått oppholdstillatelse. De mener at Eritrea er det verste landet i verden å bo i.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

– Jeg er helt totalt imot det. Eritrea er det verste landet å bo i. Det er ingen grunnlov og ingen menneskerettigheter der, sier Hamed Ali.

Sammen med Venus Medhane får han norskopplæring i Stavanger, etter at de begge fikk opphold i Norge for noen få år tilbake. De ønsker seg ikke tilbake til hjemlandet Eritrea.

– Det er mange problemer der. Det er dårlig å sende tilbake de som er i mottak, sier Medhane.

Tidenes verste diktator

Mussie Redab Danjew

Mussie Redab Danjew har utdannet seg som lærer i Norge, og fraråder den norske regjeringen å inngå returavtale med Eritrea.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

Mussie Redab Danjew kom til Norge allerede på 90-tallet, og underviser i dag eritreiske asylsøkere på Johannes læringssenter i Stavanger.

Han opplevde både keiser Selassi og den marxistiske revolusjonen før han søkte asyl i Norge, men sier at ingenting kan måle seg med diktator Isaias Afewerki, som i dag styrer landet med jernhånd.

– Han er den verste på alle tenkelige måter, både menneskerettigheter, skole, økonomi og menneskeverd, sier Danjew.

Kallmyr i dialog med Eritrea

Jøran Kallmyr

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) er i Eritrea for å diskutere en eventuell returavtale mellom Norge og Eritrea.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Statssekretær i Justisdepartementet, Jøran Kallmyr (Frp), er for tiden i Eritrea der han skal snakke med representanter for landets regjering.

Rekordmange mindreårige asylsøkere fra Eritrea har den siste måneden kommet til Norge, og Kallmyr skal forsøke å forhandle frem en avtale for å kunne returnere asylsøkerne som ikke får opphold i Norge, tilbake til Eritrea.

– Jeg skal møte flere ministre, blant annet utenriksministeren i Eritrea. De vil jo ikke at ungdommen skal forsvinne fra landet. Men skal vi få til å returnere eritreere, må Eritrea endre sin politikk, sa Kallmyr til NRK tidligere denne uka.

I Eritrea kan vi ikke slutte i militæret. Min far var der i over 21 år.

Hamed Ali

21 år i militærtjeneste

Et av punktene som taler mot en slik avtale, er at militærtjenesten i landet per i dag ikke har noen tidsgrense.

– I Eritrea kan vi ikke slutte i militæret. Min far var der i over 21 år, forteller Hamed Ali.

Militæret var også hovedårsaken til at Venus kom til Norge. Da moren hennes døde ble hennes eldste bror aleneforsørger for de mindre søkenen sine – men fikk ikke fri fra forsvaret. Løsningen ble å rømme landet.

Lærer Danjew er overbevist om at en FN-rapport, som kommer i juni, vil vise tydelig hvor farlig det er å bli sendt tilbake for dem som har søkt asyl i Norge. Han frykter at Eritreas fremtid er svært mørk for de 4,5 millioner menneskene som bor i landet:

– De har stengt universitetet, og det sier mye. En ting er å ikke ha universitet i utgangspunktet, men å stenge landets eneste universitet.. Hva er fremtiden til Eritrea? spør Danjew.