Advarer mot private fotballskoler

Norges fotballforbund mener treningsutbyttet er marginalt ved private fotballskoler som Liverpoolskolen.

Fotballskole, barn i aksjon

(Barna på bildet har ikke noe med de omtalte klubbene å gjøre. Bildet er ment som illustrasjon.)

Foto: Morten Wiik Larsen / NRK

– Klubbene er ute etter å markedsføre seg, de er ute etter penger, og de er ute etter å registrere interessante spillere, sier Trond Tengesdal, fylkesleder i Norges fotballforbund.

Trond Tengesdal

Daglig leder i Norges fotballforbund i Rogaland, Trond Tengesdal, er kritisk til private fotballskoler.

Foto: NFF

Han er kritisk til store internasjonale fotballklubber som arrangerer fotballskoler hos norske klubber, og mener lokallagene undergraver sin egen virksomhet.

– Vi er såpass sikre på dette at vi mener klubbene bør tenke seg om mange ganger før de arrangerer en slik skole, sier Tengesdal.

– Gleder oss

Ålgård fotballklubb skal arrangere Liverpoolskole i august. Daglig leder i klubben, Kevin Sherrok, er positiv.

– Vi tror det blir kanonkjekt å få besøk av den største klubben i England, sier han.

Ålgård er én av stadig flere lokallag som henter inn private aktører til fotballskolen. I år skal 150 barn og unge delta på Liverpools fotballskole, og Ålgård tror utbyttet blir stort.

– Jeg tror vi kan få mange gode impulser. Vi får besøk av trenere fra Liverpool, med et nivå som er mye høyere enn det vi er vant med, sier Sherrok.

Selv opplevde Ålgård fotballklubb at medlemmene foretrakk Liverpoolskolen fremfor klubbens egen fotballskole.

– Vi flyttet vår vanlige fotballskole fordi vi hadde dårlig oppmøte. Spillerne vil heller gå på Liverpool-skolen, forteller Sherrok.

– Marginalt utbytte

Fotballforbundet mener både klubber og foreldre blir lurt.

– Jeg forstår godt at ungdommer blir pirret når det kommer opp kjendisnavn. Også foreldrene er villige til å punge ut for disse skolene, men når det kommer til lokale fotballskoler er de ikke alltid like villige til å bidra, sier Trond Tengesdal.

Han mener både trenings- og inntektsutbyttet for klubbene er marginalt.

– Jeg tror ikke noen av dem som kommer fra Liverpool er i stand til å bidra med noe bedre enn det lokale krefter ville gjort, sier Tengesdal.

– Hvis Liverpoolskolen er feil, får vi gjøre det annerledes neste år. Men jeg tror vi kommer til å ha en veldig god fotballskole som vi som klubb er tjent med. Penger er ikke alltid alt, sier Kevin Sherrok i Ålgård fotballklubb.