NRK Meny
Normal

Redd vi må importere korn

Dersom ikke nedgangen i norsk matvareproduksjon stanser opp, blir vi avhengige av import, det mener analytiker.

Bonden høster korn med skurtresker

Det produseres mindre korn i Norge enn før, nå frykter flere at vi ikke kan forsyne oss selv hvsi trenden fortsetter.

Foto: NRK

– Allerede for 2012 så ser vi at importen er større enn vår egen produksjon. Vi har mista 20 prosent av arealet, og en tredjedel av produksjonen, sier analytiker i Agri analyse, Christian Anton Smedshaug.

Han er redd for at Norge mister muligheten til å selvforsyning hvis ikke noe gjøres, men at løsningen ikke er åpenbar.

Christian Anton Smedshaug

Christian Anton Smedshaug er redd vi blir avhengig av kornimport i årene fremover.

Foto: Øystein Ellingsen

Grunnen til at kornproduksjonen faller kan delvis forklares med tallene fra Statistisk sentralbyrå. De viser at bønder som produserer korn har den laveste næringsinntekten fra jordbruk, og 43 prosent av disse bøndene gikk ikke i pluss i jordbruket.

Les også: Bøndene krever nesten to milliarder

Les også: Satser på sau

Stordrift som mulighet

Lenger sør, i Danmark, har flere gårder gått sammen om stordrift for å møte utfordringene, men det er nok ikke løsningen hverken der eller i Norge. Det mener professor i internasjonal økonomi ved Universitetet i København, Søren Kjeldsen-Kragh.

– Stordrift er ikke veien frem, det man ser skjer i Danmark er at man erstatter arbeidskraft med kapital, og produksjonen holdes på samme nivå, sier økonomiprofessoren.

Sauer på Bjerkreim

Sauene er intetanende om bøndenes frustrasjon.

Foto: Øystein Ellingsen

I går samlet bønder, forskere og kommune seg til folkemøte i Bjerkreim om utfordringene for jordbruket. På agendaen sto nettopp matvareberedskapen, og om det er bondens eller statens ansvar. Og selv om det ikke meldes om krisetilstander foreløpig er Agri-analytikeren bekymret.

Les også: Taper store penger på sen vår

Les også: Fryktar mjølkemangel i 2015

Lyspunkter

– Vi risikerer å bli et land veldig avhengige av kornimport. Det er alvorlig hvis vi ønsker å opprettholde noenlunde selvforsyningsgrad, sier Smedshaug.

Totalt var 2012 et litt bedre kornår enn året før, men helt siden 2008 har kornavlingene gått ned. Tall fra SSB viser at arealet for dykring av hvete gikk ned med 71.000 dekar i fjor. I tillegg gjorde vanskelig vær sitt for at det ble sådd mindre arealer av høsthvete og rug.

Les også: Bøndene får 1,3 milliarder mindre enn de krevde

For forsker ved Bioforsk, Nils Vagstad, er tallene bekymringsfulle. Til tross for det ser han lyspunkter.

– Det vi kan konstatere er at produksjonen av viktige varer går ned i Norge. Men jeg synes det er imponerende det som skjer i Rogaland, og på Jæren blant bøndene. Da tenker jeg spesielt på tiltakslysten og oppfinnsomheten, avslutter Vagstad.