Først kom dørselgere, så innbruddstyver

Politiet ber folk være oppmerksomme på østeuropeiske dørselgere som har dukket opp under innbruddsbølge.

Lensmann Racin Tjøsvoll i Tysvær

Racine Tjøsvoll som er lensmann i Tysvær oppfordrer folk til å alliere seg med naboer for å holde ekstra oppsyn med husene foran vinterferien.

– Det som har vært gjennomgående i forbindelse med innbruddene i boligfelter er at det samme dag har vært flere dørselgere i disse områdene. De har solgt produkter som de skal ha laget selv for å tjene penger til studier eller lignende. Det har vært folk av østeuropeisk opprinnelse, sier Racine Tjøsvoll, lensmann i Tysvær, til NRK.

I Tysvær har det den siste uken vært til sammen ti innbrudd i eneboliger og fritidseiendommer. Det siste ble oppdaget så sent som mandag kveld.

Tyvene har stjålet alt fra smykker og myntsamlinger til plenklippere og verktøy. Politiet tror at det i hovedsak er det som kalles mobile vinningskriminelle som står bak innbruddsbølgen.

– Allier deg med naboer i vinterferien

Lensmannen understreker at politiet ikke kan slå fast at dørselgerne står bak innbruddene. Likevel mener han det er viktig at folk er oppmerksomme og tar sine forholdsregler.

Innbrudd i Tysvær

Slik så det ut etter at tyvene hadde tatt seg inn gjennom et vindu i et hus i Tysvær sist uke.

– Det er nok viktig å legge merke til hvordan disse folkene ser ut, om det er mulig å få noe navn eller identitet på dem. Det er og viktig å kikke etter om de har kjøretøyer som er nærheten, sier Tjøsvoll.

Det er vinterferie på Haugalandet neste uke. Lensmannen oppfordrer folk til å alliere seg med naboer for å holde ekstra oppsyn med husene.

Politiet arbeider nå med å kartlegge hva som er blitt borte under innbruddene den siste uken.

– Vi snakker ellers med folk som bor i disse områdene for å se om det komme opplysninger ut av det, sier Tjøsvoll.