Bekymret etter flere branntilløp og lite regn

Brannvesenet er bekymret for økende brannfare i skog og mark på Vestlandet. I snart tre døgn har brannvesenet i Sokndal slukket og etterslukket etter bråtebrenning.

Gressbrann i Sokndal

Et område på ti kvadratkilometer er berørt av gressbrannen i Sokndal.

Foto: Brannvesenet i Sokndal

– Vi har kontroll på situasjonen, men det er meldt kraftig vind i området så vi vil følge veldig godt med på området gjennom dagen og kvelden, sier Terje Glendrange i brannvesenet i Sokndal.

På mandag brant grunneiere bråte mellom fylkesvei 33 og riksvei 44 i Sokndal. På tirsdag blusset brannen opp, brannvesenet rykket ut, slukket og etterslukket. Det samme skjedde i går. Brannvesenet er på vakt.

Laster Twitter-innhold

Fryktet for bebyggelse i natt

– Vi har hatt mannskaper ute i hele natt og har fått kontroll på situasjonen. Vi har jobbet aktivt med å kjøre på vann med brannbiler og gjødselspredere. Nå driver vi med etterslukking, sier Glendrange.

I går var det 25 mann på plass i den brennende fjellsiden i Sokndal. Fra og med midnatt var det 15.

– I går ettermiddag var brannen periodevis veldig kraftig. Det var fare for bebyggelse i en periode i natt. Derfor hadde vi et brannhelikopter stående i beredskap frem til i morges fordi vi fryktet at brannen kunne gå over fylkesvei 33 og true bebyggelsen på Birkeland, men det fikk vi kontroll på i natt og det gikk heldigvis bra, sier han.

Gressbrann i Sokndal

Gressbrannen ved riksvei 44 i Sokndal blusset opp igjen i natt.

Foto: Brannvesenet i Sokndal

OBS-varsel

Meteorologisk institutt har sendt ut Obs-varsel for Vestlandet.

De advarer mot lokalt stor gress-, lyng- og skogbrannfare i områder med barmark på Vestlandet inntil det kommer nedbør av betydning.

Flere gressbranner i går

I går morges rykket Sokndal brannvesen ut til en gress- og lyngbrann ved riksvei 44 i Sokndal. Bråtebrannen ble satt i gang i går, men kom ut av kontroll i løpet av natten. På ettermiddagen meldte de at de hadde kontroll på brannen og drev med etterslukking.

Det brant kraftig i gress og skog på Stord i går ettermiddag. Etter omtrent en time var den slukket.

I 18-tiden rykket brannvesenet ut til en liten gressbrann på Tjelta. Brannen skal ha dekket et område på om lag 100 kvadratmeter, og ble slukket.

En drøy time etterpå kom meldingen om en skog- og lyngbrann i Sauda. Den ble slukket i løpet av kort tid.

I nitiden i går kveld rykket brannvesenet ut da det brøt ut gress- og lyngbrann i Seldalsheia mellom Oltedal og Høle.

Og i morges blusset gressbrannen i Sokndal opp igjen. Brannvesenet har drevet etterslukking i hele natt.