Advarer mot å la seg friste av smugler-alkohol

– Sjøl den som bare kjøper ett brett med øl, er med på å opprettholde økonomisk kriminalitet, sier Torbjørn Nervik i politiet i Haugesund. Bakgrunnen er den store smuglersaka som nå bli rulla opp på Haugalandet.

Torbjørn Nervik

Torbjørn Nervik i politiet i Haugesund tror det er mange som har kjøpt små mengder ulovlig alkohol. Han ber disse tenke seg grundig om slik at de ikke blir en del av et kriminelt nettverk.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Seksjonslederen ved etterforskningsavdelingen i Sør-Vest politidistrikt i Haugesund ber folk tenke seg grundig om.

– Dette er jo en type kriminalitet som jeg tror de på nederste trinn kanskje ikke oppfatter som så veldig alvorlig, sier han til NRK.

Slik starta det også for kommunestyrepolitikeren i Tysvær som nå er en av åtte sikta i saken.

Den 38-år gamle Høyre-politikeren Ole Bjelland stod fredag kveld fram i Haugesunds Avis. Til avisa sier han at han kjøpte to brett øl av en av de andre sikta for to år siden, og at det siden ballet på seg slik at han etter hvert fungerte som en slags mellomdistributør.

De åtte er sikta for heleri av store mengder øl og vin som er ulovlig importert og så solgt videre.

Blir en del av et kriminelt nettverk

– Det er nok ganske mange som kanskje bare har kjøpt seg en boks eller et brett med øl, sier Torbjørn Nervik.

Han sier det ikke er disse politiet nå er ute etter, men han retter en advarsel også til dem.

– Folk må forstå at også de er en del av et nettverk. De er en del av dem som opprettholder det som faktisk er organisert kriminalitet. Derfor ber vi folk tenke seg grundig om slik at de ikke bidrar til å opprettholde dette. Dessuten begir de seg kanskje ut på lovbrudd sjøl også, sier Nervik.

Gjelder hele Haugalandet

Alle de åtte er ifølge Haugesunds Avis menn i 40-50-års alderen. De er ikke kjent for politiet fra før, og fire av dem er varetektsfengsla.

Nervik sier at sjøl om saka har sitt utspring i Tysvær, gjelder den hele Haugalandet. Han ser ikke bort fra at flere kommer til å bli sikta.

– Det er mange gjøremål i en slik type sak. Det er mange som skal snakkes med, det er mange vitner, og det gjøres løpende vurderinger på om det er andre som skal siktes i saka, sier han.