Hopp til innhold

Advarer mot å gi ender brød: – Junkfood!

Brød til ender er som å gi sjokolade til mennesker, fastslår Dyrebeskyttelsen. De ønsker et bedre kosthold for fuglene. – Dyra trenger ikke å følge Fedon Lindberg, svarer veterinær.

Elisabeth Ellingsen mater endene med korn

Styreleder for Dyrebeskyttelsen på Haugalandet, Elisabeth Ellingsen, anbefaler folk å gi korn til ender og svaner, ikke brød.

Foto: Elizabeth Huanca Vold

Kommentarfeltet på Facebook begynte å koke da Dyrebeskyttelsen på Haugalandet nylig gikk ut med en advarsel mot å mate fugler med brød.

Organisasjonen er opprørt over at folk gir usunn kost til ender og svaner.

– Det blir som å gi sjokoladekake til mennesker som sulter. Lyst brød inneholder masse sukker og har null næring, sier styreleder for Dyrebeskyttelsen på Haugalandet, Elisabeth Ellingsen.

Takk for at du ikke fôrer oss med brød

Dette advarselen som Dyrebeskyttelsen gikk ut med på Facebook.

Foto: Facebook

Hun mener fuglene får vondt i magen og kan bli syke av brød. Likevel presiserer Ellingsen at folk ikke bør slutte å mate dyrene.

– Vi anbefaler mat som salat, druer og ris, men på denne tiden av året er korn det beste alternativet. Dersom man absolutt vil gi brød, sørg for at det er grovt og kutt det gjerne opp i små biter.

– Ender trenger ikke å følge Grete Roede

Veterinær Nils Reither ser ingen grunn til å komme med så bastante kostholdsråd for dyrene. Han har fugler som spesialfelt, og mener de ikke tar skade av å spise brød.

– Ender trenger ikke å følge Grete Roede eller Fedon Lindberg. De har sterke instinkter som gjør at de finner de nødvendige næringsstoffene i naturen som de trenger for å overleve, sier han.

Reither påpeker at det viktigste for endene er at de får i seg nok kalorier til å overleve vinteren. Han frykter at folk vil slutte å gi mat til fuglene dersom det blir for komplisert.

– Vi kan ikke forvente at folk flest skal tenke over næringsinnholdet i maten de gir til endene. Men er du veldig opptatt av å gi dyrene næringsrik kost, vil jeg anbefale å mate dem med kraftfor til kylling.

Veterinær Niels Riether er skeptisk til Dyrebeskyttelsens kostholdsråd

Niels Reither, veterinær.

Foto: Kristian Risanger

Veterinæren advarer imidlertid mot å mate fuglene med muggent brød. Og så advarer han mot å gi avokado. Frukten er som gift for dyra.

– Det snakkes om å gi fuglene salat, og det er helt greit dersom de vil ha det. Men er det noe som dreper dyret, så er det avokado. Aldri gi det til verken fugler, hester eller geiter.

Endene ga tommel ned for salat

Elisabeth Ellingsen i Dyrebeskyttelsen på Haugalandet forstår at advarselen mot brød skaper reaksjoner. Likevel er hun ikke enig i kritikken.

– Den plakaten vi gikk ut med på Facebook er nok satt litt på spissen. Men uansett mener jeg at vi bør gi endene det mest næringsrike vi har, sier hun.

Vi fulgte Dyrebeskyttelsens kostholdsråd og dro til Skeisvatnet i Haugesund for å teste om fuglene var interessert i alternativ andemat. Etter en stund smakte dyrene både på ris og gryn, men de var ikke særlig begeistret for salat eller druer.

– Det er jo ikke så rart når de er vant til å spise junk food. Det blir som et barn skal velge mellom middag eller dessert, sier Ellingsen.