Hopp til innhold

Advarer mot «selfieturister»: – En slik adferd er farlig

RYFAST (NRK): I helgen stanset to familier for å ta bilder i verdens lengste undersjøiske tunnel. Etter åpningen av Ryfylketunnelen har «selfieturistene» utløst alarmen flere ganger.

Ryfast

SPASERTE I TUNNELEN: To biler med to familier stanset i helgen i Ryfylketunnelen for å ta bilder.

Foto: Statens Vegvesen

– En slik adferd er farlig, skriver Statens vegvesen på Facebook.

Ryfylketunnelen i Ryfast-prosjektet er verdens lengste og dypeste undersjøiske tunnel. I helgen viste videokameraene inne i tunnelen at to familier stanset bilene og gikk ut.

– Det er beklagelig at dette skjer. I tillegg er det også ulovlig, forteller prosjektleder i Statens vegvesen, Gunnar Eiterjord.

Fartsgrensen i tunnelen er 80 km/t.

Tar bilder i fargerik hall

De såkalte «selfieturistene» stanser i Fjellhallen. En fargerik hall, midt i tunnelen. Allerede dagen etter åpningen av Ryfast, måtte Vegvesenet be folk om ikke stoppe i Ryfylketunnelen, uten grunn.

Ryfylketunnelen

FJELLHALLEN: Både politiet og Vegvesenet forteller at bilister stanser i tunnelen for å ta bilder.

Foto: Magnus Stokka / NRK

«I løpet av det første døgnet med trafikk i tunnelen har alarm gått flere ganger», skrev de på Facebook.

Etter hendelsen i helgen valgte Vegvesenet igjen å advare folk mot å stanse i rekordtunnelen.

«Vi oppdager fortsatt at det er mange som stanser i tunnelen for å ta bilder. Konsekvensen kan bli at tunnelen blir stengt», skriver de mandag.

Risikerer bot

Jourhavende jurist i Sør-Vest politidistrikt, Per Terje Brundtland, sier til NRK at en naturlig reaksjon ville vært bot.

– Generelt skaper de en trafikkfarlig situasjon, og politiet må reagere ut fra det. Under gitte omstendigheter kan det utgjøre stor fare for andre bilister.

Gunnar Eiterjord

Prosjektleder for Ryfast-prosjektet i Statens vegvesen, Gunnar Eiterjord.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Fem personer gikk fra tunnel til tunnel

Torsdag i forrige uke ble fem personer observert gående inne i tunnelen. Den undersjøiske forbindelsen mellom Stavanger og strand har ett løp i hver retning, og overganger mellom løpene hver 150. meter.

– De gikk fra det ene tunnelløpet til det andre. Så løp de tilbake til bilene og kjørte av gårde. Det er kun i nødtilfeller at overgangene skal brukes, sier politibetjent Sebastian Lütcherath.

Han forteller at politiet ikke har funnet identiteten på de fem personene, men at de ville ventet seg en reaksjon fra politiet om de ble tatt.

– Vi ser alvorlig på slike hendelser. Dette er en ny tunnel, og vi må ta tak i det fra starten av. Det har blitt en trend at folk stanser og tar bilder.

I trafikkreglene paragraf 17 står det at det er forbudt å stanse i en tunnel.