NRK Meny
Normal

– I reklamepausen så jeg pappa i fotlenke

Nicoline Havnå introduserer seg kun med fornavn, og var lenge sint på media. Nå skal barna til den tidligere politimannen, som er tiltalt for å ha forlatt Linn Madelen Bråthen i hjelpeløs tilstand på Breviksbrua, gjennom det samme.

NOKAS Havnå

Her blir Erling Havnå fraktet til rettssalen under Nokas-rettssaken. Han ble senere dømt til 17 års fengsel.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Havnå? Heter du Havnå?

– Ja.

– Er du klar over at det er en mann som heter Erling Havnå som var med på Nokas-ranet her i Stavanger? Dere er vel ikke i familie?

– Nei. Er du gal?

– Nei off. Da hadde jeg synes synd på deg.

Nicoline Havnå og en kollega står og kikker gjennom vaktlistene på jobben. Da hun møtte ham introduserte hun seg med fornavn. Det gjør hun som regel.

Men hun har likevel fått spørsmålet mange ganger. Og ja, hun er dattera til Erling Havnå.

«Pappa hadde blitt arrestert for Nokas-ranet»

En sommerdag i juli 2005, da hun var femten år gammel, sto plutselig to sivilkledde politimenn utenfor huset, og spurte etter faren hennes. Moren var ikke hjemme.

– Jeg husker at jeg følte på meg at det var noe galt, men dro på jobb. To timer senere ringte mamma og fortalte at pappa hadde blitt arrestert for Nokas-ranet. Hun sa at det kom til å komme på nyhetene i radio, tv og i avisene, og at jeg ikke måtte svare på noen spørsmål hvis noen ringte, sier Nicoline Havnå.

Den kveldens visste hele Norge hvem faren hennes, Erling Havnå var, og at han var mistenkt for Nokas-ranet tre måneder tidligere. Dagen etter var det bilde av ham på alle forsidene. Etter den sommeren skulle Nikoline Havnå begynne på videregående skole i Stavanger.

– Det var veldig tøft. Jeg skulle til en ny skole og få en ny klasse med nye venner. Og det var da media var på sitt verste. Rettssaken varte også gjennom hele videregående, og det sto om den i avisa hver eneste dag, sier hun.

– Jeg husker jeg var ganske sint på pressen. Man får jo aldri fred, og det blir veldig mye.

Jeg hadde filmkveld med venninner og i reklamepausene dukket det opp store bilder av pappa i fotlenker fra rettssalen.

Nicoline Havnå

Å møte hverdagen

Hun forstår at media ville offentliggjøre navnene, men skulle ønske de ikke hadde gjort det.

– Hva tenker du om barn som lever i en lignende situasjon?

– Det må være tøft for dem. De skal møte hverdagen, møte folk, og svare for det foreldrene har gjort, sier Nicoline Havnå.

Opplevelsene hun forteller om kan sammenlignes med noe som nå foregår et helt annet sted i landet.

Denne uken har vi fulgt rettssaken mot politimannen som er tiltalt for å ha forlatt Linn Madelen Bråthen i hjelpeløs tilstand på Breviksbrua. For barna hans har det vært en stor belastning at pappaen har blitt identifisert i media, ifølge varaordføreren.

– Jeg synes det er helt forferdelig. Jeg synes ikke de følger Vær Varsom Plakaten, og misbruker sine ord og bilder. Det eneste hensynet de har er å selge, sier varaordfører i Bamble, Unni Brekka Kiøsterud.

Linn Madelen Bråthen og politimannen

VG og TV2 har identifisert politimannen som er siktet for å ha forlatt Linn Madelen Bråthen i hjelpeløs tilstand.

Foto: Overvåkingsbilde/politiet
Unni Brekka Kiøsterud

Varaordfører i Bamble, Unni Brekka Kiøsterud, er svært kritisk til TV2 og VG identifiserer politimannen som er siktet for å ha forlatt en person i hjelpeløs tilstand.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

Har identifisert politimannen ved Breviksbrua

Både VG og TV2 har identifisert politimannen, og politiet reagerer. Politimannen og hans advokat har klaget TV2 og VG inn for Pressens Faglige Utvalg, men der ble mediehusene renvasket.

– Historien til Nicoline legger seg som en klump i magen, sier Brekka Kiøsterud.

TV2-redaktør Niklas Lysvaag står fast på at det var riktig å identifisere politimannen.

– Vi har forståelse for at det er en belastning, men vi gjør en vurdering i alle disse sakene. En vurdering som etterpå er delt av PFU.

– Mye talte for å identifisere. Han var politimann med et spesielt ansvar i samfunnet, selv om at han ikke var i tjeneste. Han hadde løyet. Han var siktet av politiet for forsettlig drap. Han hadde unnlatt å varsle om det han så i retten, og var nær venn med avdøde og hennes nære familie. Alt dette veide tyngst, og endte med at vi identifiserte, sier Lysvaag.

TV2: – Hadde identifisert igjen

Niklas Lysvaag

TV2-redaktør Niklas Lysvaag sier det var mange faktorer som talte for å identifisere politimannen.

Foto: NRK

Varaordføreren i Bamble har tidligere har uttalt at rettssaken merkes godt i lokalsamfunnet der tiltalte og avdøde bodde. Hun forstår ikke at identifiseringen kan flagges under fanen «berettiget informasjonsbehov». Store deler av Medie-Norge mente at hensynet til barna veier tyngst.

– Jeg synes det er skremmende. Her snakker vi til barn om respekt, og så ser vi dette her.

– Dette er ikke en person som det er fare for skal begå nye overgrep. Hvis vi ikke kan ha evnen til å reflektere over at vi har gjort en feil, og slutter med identifiseringen, vitner det om helt feil holdninger, sier Brekka Kiøsterud.

Men TV2-redaktøren mener de har gjort riktig valg.

– Det vi står for i nyhetsmedia er åpenhet og offentlighet så mye som mulig, også om etterforskning og rettssaker. Når vi ikke skal fortelle hvem, hva, hvor så må dette ha en begrunnelse, og det har det ofte.

– Hadde vi fått en slik situasjon i fanget igjen hadde vi gjort det samme, men alle saker er litt forskjellige, sier Lysvaag.

Ber media ta mer hensyn

Å være dattera til en dømt Nokas-raner var vanskeligst i tenårene, men det henger alltid ved Nicoline Havnå.

– Det dukker opp mange tanker: Vet de hvem jeg er? Vet de hvem pappa er? Hva mener og syns de? Det er viktig at de tankene ikke tar overhånd.

Men de dukker opp når hun skal møte nye folk eller søke jobb.

– Når jeg blir kjent med nye folk presenterer jeg meg bare med fornavn, men når de skal legge meg til på Facebook må de jo ha etternavnet mitt, sier hun.

Hennes oppfordring til media er enkel:

– Ta mer hensyn.