Hopp til innhold

Å leve med murer

Murer er tema for litteraturfestivalen Kapittel 08. Både de som omgir oss, og de som er inne i oss.

Fra Out of the Darkness

Utstillingen Out of the Darkness viser pressefotografier fra Nord-Irland gjennom 40 år.

Foto: Crispin Rodwell

Denne uka kom regjeringens forslag til innstramminger i asylpolitikken. Det gjør ikke temaet for årets litteraturfestival i Stavanger, Kapittel 08, mindre aktuelt.

På festivalen som starter tirsdag, skal det handle både om fysiske murer i Belfast, Berlin og Palestina - og om våre hjemlige murer, som klasse, kjønn og rase.

Former oss mer enn vi tror

Fra out of the Darkness

Oppvekst på tvers av religionsgrensene i Nord-Irland blir belyst på Kapittel 08. Foto fra festivalutstillingen.

Foto: Mal McCann

- I den grad mediene har rett i at regjeringen gjør dette for å tekkes Fremskrittspartiet, viser det nok en gang hvor mye disse kategoriene er med på å bestemme vår politiske tenkning, sier festivalsjef Eirik Bøe.

- Begreper som klasse, rase og kjønn blir stadig forsøkt tatt livet av som uaktuelle, men det er de slett ikke. De former oss og vår måte å tenke på mer enn vi tenker over, sier Bøe.

På Kapittel 08 vil denne typen murer bli belyst blant annet gjennom møtet med Lotte Elstad, som tok seg jobb som renholder på hotell for å kunne skildre det norske klassesamfunnet.

Murer i tre land

De konkrete murene som blir tematisert under festivalen, både i seminarer, film, bilder og litteratur, spenner over tre byer og land -Belfast, Berlin og Palestina.

Fra Out of the Darkness

Ytre og indre murer preger oss mer enn vi tror, mener festivalsjefen. Foto fra festivalutstillingen.

Foto: Stanley Matchett

Irske Glenn Patterson, tyske Thomas Brussig og palestinske Mahmoud Shukair er alle forfattere som har erfaring fra å leve bak og med murer, og bruke det i litteraturen sin.

- Dessuten har mange av de andre utenlandske forfatterne som kommer dobbelt identitet, noe de tematiserer i bøkene sine, sier festivalsjef Bøe.

I tillegg til litterære møter byr Kapittel 08 også på filmer, debatter og seminarer. Og festivalutstillingen "Out of the Darkness" viser pressefotografier fra Nord-Irland gjennom 40 år.

Litterære murer

En litteraturfestival må selvsagt også diskutere litterære murer. Flere arrangementer under festivalen tar opp ulike sjangre og grensene mellom dem.

- Noen vil helt viske ut skillelinjene og sier nei til all båssetting, men uansett om man ikke vil gå så langt, bør grensene utforskes og debatteres, sier Eirik Bøe.

Kapittel 08 starter tirsdag og varer til og med søndag. Også en rekke lokale forfattere vil presentere bøkene sine i løpet av festivalen.

Flere nyheter fra Rogaland