«Ukjent» unggutt får sjansen – vil senke RBK

Vikings Jostein Ekeland har kun fem innhopp i Eliteserien. I dag får den 21 år gamle spissen muligheten fra start på Lerkendal. Det skal han utnytte godt.

Jostein Ekeland

FÅR SJANSEN: Jostein Ekeland (i midten) får sin eliteseriedebut fra start, når Viking møter Rosenborg til kamp i ettermiddag. Her sammen med materialforvalter Stian Refvik og Viking-spiller Adrian Pereira, etter seieren mot LSK tidligere i år.

Foto: H�kon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Selvsagt er det en guttedrøm som går i oppfyllelse. Å spille mot Rosenborg på Lerkendal er spesielt, sier Jostein Ekeland til NRK.

21-åringen ble hentet til Viking fra 2. divisjonsklubben Vidar på den siste dagen av overgangsvinduet i vinter. Nå får han den skikkelige ilddåpen på øverste nivå.

For den «ukjente» unggutten har kun 66 minutter med eliteserieerfaring på CV-en fra tidligere i sesongen.

– Det er bare en fotballkamp. De varer i 90 minutter enten du spiller i 2. divisjon for Vidar eller møter Rosenborg på bortebane.

Må klare seg uten Høiland

Til oppgjøret må nemlig Viking-trener Bjarne Berntsen klare seg uten angriperne Tommy Høiland og Even Østensen.

Førstnevnte soner karantene for gule kort, mens Østensen er hjemme i Stavanger fordi han skal bli far.

Høiland

UTE: Vikings førstevalg på topp, Tommy Høiland, må stå over oppgjøret mot RBK på grunn av karantene.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Dermed er bordet dekket for Ekeland. Med et etternavn som klinger ekstra godt i Viking-supporternes ører, er det store forventninger til hva 21-åringen fra Tjensvoll i Stavanger kan utrette.

– Det er kun få måneder siden jeg spilte på nivå tre, så det tar tid til å venne seg til nivået. Men jeg prøver å gripe de sjansene jeg får, sier Ekeland.

Gir alt for nettsus

Spissens onkel, Anbjørn Ekeland, har over 300 kamper i Viking-trøyen, regnes som en legende i oljebyen og var med på flere av Vikings seriegull på 70-tallet.

Nå er 21-åringen klar til å ta over stafettpinnen.

– Foreløpig har det første målet latt vente på seg. Jeg satser på det kommer i dag. Det skal jeg gi alt for at skjer, sier han.

Ikke bekymret for sviktende form

Viking kommer til Lerkendal etter tre kamper i Eliteserien uten seier. Rosenborg har vunnet sine to siste kamper i serien og gjort det godt i Europa.

– Det bekymrer meg ikke, men det hadde vært deilig med en seier igjen. Da hadde vi fått en herlig avslutning på en god vårsesong, sier Viking-trener Bjarne Berntsen.

berntsen

GÅR FOR SEIER: Viking-trener Bjarne Berntsen reiser til Trondheim for å hente med seg alle tre poengene hjem til Stavanger.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Kun to poeng skiller lagene før lørdagens oppgjør. Lagene ligger på henholdsvis 7. og 8. plass i serien, med RBK øverst.

– Klinisk avslutter

Men Viking har én kamp til gode på trønderne.

– Vi reiser til Lerkendal for å vinne. Da må vi være på vårt beste. Tette defensivt og slippe til lite sjanser, så må vi utnytte de overgangene vi får.

Og den oppgaven får det lokale spisstalentet på topp.

– Jostein er en hardtarbeidende spiller, som er god med ball og i presspillet. Så er han en klinisk avslutter når sjansen byr seg, avslutter Viking-treneren.