Hopp til innhold

«Sunt», men litt treigere boligmarked i oktober

Forsiktig prisoppgang i Oslo og nedgang i de andre store byene. Boligprisutviklinga har nå vært nesten flat i tre måneder.

Østre bydel i Stavanger

Stavanger-området hadde ikke prisoppgang, men en liten nedgang, sist måned. Likevel er minus 0,2 prosent svært positivt for regionen, ifølge Eiendom Norge.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Utviklingen i boligmarkedet nå er stabil og sunn, sier Christian V. Dreyer, direktør i Eiendom Norge.

Samla sank boligprisene med 0,6 prosent i oktober, var fasiten da bransjeorganisasjonen for norske eiendomsmeglingsforetak, Eiendom Norge, la fram talla for oktober.

Korrigert for sesongvariasjoner var prisene uendra.

VIDEO: Eiendom Norge la fram talla for oktober på en pressekonferanse mandag.

Ifølge Dreyer har vi nå hatt tre måneder på rad med en tilnærma flat sesongjustert prisutvikling, og de regionale forskjellene i prisutvikling er mindre enn tidligere år.

I Oslo steig prisene 0,1 prosent, mens de sank i de andre store byene. Bergen hadde nedgang på 1,3 prosent, Trondheim nedgang på 0,1 og Stavanger på 0,2.

Tromsø hadde oppgang på 0,1 prosent, mens Kristiansand hadde ingen prisendring i oktober.

Omsetningstida litt opp

I landet som helhet tok det 43 dager, altså halvannen måned, å selge en bolig sist måned. Det er mer enn på samme tid i fjor, men like mye som i september.

På omsetningstid er forskjellene mellom ulike deler av Norge større. I Rogaland har det den siste tida ofte tatt mellom to og fire måneder å selge en bolig, ifølge eiendomsmeglere. Oktoberstatistikken viser et gjennomsnitt på 69 dager i Stavanger og områdene rundt.

Til sammenligning var omsetningstida i Oslo 25 dager, i Bergen 33 og i Trondheim 41.

Leiv Lea

LENGE: Det tok nesten sju måneder før Leif Leas hus i Stavanger endelig blei solgt sist måned.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Jeg tenkte at dette skulle gå greit. Men det var jo bare tull, sier Leiv Lea fra Stavanger.

Han har brukt de siste månedene på å bekymre seg over huset han la ut for salg i mars. Det blei oktober før det var solgt.

Boligprisene stabile

– Det starta veldig optimistisk, og ut fra meglerens uttalelser, skulle vi kunne selge kjapt og til en god pris. Men da vi begynte med visninger, kom det ikke folk. Vi hadde visninger hvor det kom en, to eller ingen, sier Lea.

Bård Birkeland leder Rogaland Eiendomsmeglerforening, og beskriver boligmarkedet som treigere enn før.

– Men nokså normalt i den forstand at vi har hatt det slik de siste tre åra. En bruker mellom 60 og 120 dager på å selge et hus, alt etter hvor en er i regionen. Men hus blir solgt til slutt, sier Birkeland.

Bård Birkeland

TRE TREIGE ÅR: Bård Birkeland foran borettslaget Gauselengen, et av prosjektene det tok tid å selge da det blei bygd i 2015.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

Det var med stor lettelse at Leiv Lea endelig fikk solgt boligen sin sist måned. Han hadde kjøpt ny før han solgte. Det skal han ikke gjøre igjen.

– Nei, det hadde jeg ikke gjort. Jeg hadde venta til jeg hadde solgt, før jeg hadde kjøpt. Det var litt slitsomt, dette, sier han.

Stavanger-utviklinga i pris er den beste på lenge, ifølge Christian V. Dreyer og Eiendom Norge.

– Det er den beste oktobermåneden vi har hatt siden oljenedturen i 2013, sier Dreyer.